Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

В Prozorro стане ще менше документів

Тепер на Prozorro буде легше аналізувати тендери та відстежувати порушення, а конкуренція на торгах зросте.

На першому етапі, вже 3 грудня, в електронний формат перейдуть критерії доброчесності у публічних закупівлях. Вони показують, чи не порушував учасник публічних торгів, наприклад, антикорупційне законодавство і чи не має він податкової заборгованості. Цей набір критеріїв відповідає 17 статті Закону України “Про публічні закупівлі”.

Поступово в електронний формат також перейдуть інші вимоги до учасників публічних закупівель:

  • кваліфікаційні критерії: чи має постачальник необхідну кваліфікацію для поставки того чи іншого товару або надання послуги, виконання робіт (стаття 16);
  • критерії предмета закупівлі: наскільки товар, роботи або послуги, що пропонує постачальник, відповідають вимогам замовника (статті 22-23).

Завдяки цим нововведенням публічні закупівлі стануть ще більш доступними для аналізу: громадські активісти, медіа, контролюючі органи, бізнес та замовники зможуть бачити усі вимоги будь-якого тендеру одразу на вебпорталі prozorro.gov.ua. Раніше ці вимоги можна було побачити лише у відповідних документах у форматі doc, pdf тощо, які окремо завантажувалися в систему Prozorro. Це суттєво ускладнювало машиночитання та аналіз тендерів.

Що це дасть суспільству України?

Бізнесу. Тепер потенційні учасники тендерів не забудуть про ту чи іншу довідку або вимогу замовника: усі вони будуть видні як на вебпорталі Prozorro, так і в особистому кабінеті учасників на електронних майданчиках системи. Таким чином, учасники будуть менше припускатися помилок, які зараз можуть призводити до їхнього відхилення;

Державним замовникам. Оскільки учасники будуть менше помилятися у підготовці своїх пропозицій, їхня кількість на торгах збільшиться — а відтак збільшиться і конкуренція. Велика конкуренція, як правило, призводить до зниження ціни і як результат — заощадження державних коштів. Тож завдяки нововведенню держава зможе на одну й ту саму суму коштів закупити більше товарів, робіт або послуг;

Громадському суспільству, медіа та контролюючим органам. Аналіз тендерів стане простішим, відкриються можливості для машиночитання даних.

“Разом з втіленням електронних критеріїв ймовірність того, що учасники пропустять якусь важливу інформацію про тендер, зводиться до мінімуму. Це також означає новий рівень прозорості закупівель і мінімізує можливості для порушень або корупції”, — зазначив генеральний директор ДП “Прозорро” Василь Задворний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ