Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У «Шевченківському гаю» кажуть, що знищена хата була "реплікою"

Фото з офіційного сайту Музею.
Фото з офіційного сайту Музею.
Фото з офіційного сайту Музею.
Фото з офіційного сайту Музею.
1/2
На сайті Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові опублікували пояснення рішення про знесення хата із с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області (споруджена наприкінці ХІХ ст.), яка експонувалася в секторі «Буковина».

Як йдеться у повідомленні, у 1988 році хата була перевезена в Музей (частково відтворена) у неправильно вибраному місці. Зокрема: встановлена в рові, де постійно стояла вода (відсутній стік);  північний схил пагорба (брак освітлення та тепла); зі всіх сторін оточена деревами (недостатня вентиляція, сирість 100%); погано зібрана (підвалини прогнили).

У «Шевченківському гаю» стерли з лиця землі хату ХІХ ст.

Також у повідомленні вказано, що згідно з актом від 14.12. 1995 року – об’єкт був на стадії відтворення (незавершений, неекспозиційний).

Рішення науково-методичної ради Музею №18 від 06.03.2009 року був визнаний аварійний стан, створено комісію з метою вивчення питання доцільності реставрації.

Через два роки НМР приймає рішення №14 від 30.06.2011 року – аварійний стан, рішення розібрати хату. Акт інвентаризації об’єктів музею від 25.02.2014 року – стан збереження 10% (неекспозиційна, недобудова).

Рішення НМР №2 від 07.03.2017 року – підтвердження попередніх рішень – розібрати хату для безпеки відвідувачів. Акти від 09.03.2017 року про розбірку даної хати.

Відповідно на сайті Музею зробили висновок: «Оскільки ця споруда була глинобитною і перевезти оригінальні стіни до Музею було неможливо, то від самого початку вони були реплікою. Дана хата ще з радянських часів так і не була завершена та не стала частиною експозиції. Стан її був аварійний і небезпечний для відвідувачів музею (могла обвалитися в будь-який момент). Плануємо здійснити наукові пошукові експедиції для наповнення експозиції новими об’єктами. Для прикладу в 2012 році в Музеї згоріла півґражда в секторі Гуцульщина. Відновити її було неможливо, тому туди було перевезено новий об’єкт з Гуцульщини».

Однак у інформації немає відповіді на найголовніше питання – чому знаючи про стан об’єкту не було зроблено нічого для його порятунку?

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, хата із с. Шилівці Хотинського району Чернівецької області була єдиним унікальним об’єктом, адже єдина з усіх представлених споруд в Музеї мала очеретяне покриття.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ