Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні розробляють концепцію відбудови зруйнованих типових радянських шкіл

В Україні створять концепцію архітектурної трансформації шкіл. Це дасть змогу запустити пілотний проєкт для п’яти типових шкіл, які реконструюють відповідно до потреб та вимог нових реалій.
Фото - Мінцифри

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Міністерство освіти і науки, ГО «Mariupol Reborn» та Big City Lab підписали меморандум про створення концепції архітектурної трансформації шкіл. 

Про це повідомляють у міністерстві. 

«Разом з профільним міністерством ми працюємо над трансформацією сфери освіти в Україні. У межах нової стратегії важливим є питанням простору, у якому навчаються діти, його безпечність та безбар’єрність, наявність укриттів. Ми хочемо показати, як кардинально можуть бути трансформовані радянські приміщення. Як вони із сірих конструкцій, позбавлених розуміння потреб сучасної особистості, перетворюються в центри життя громади. Розроблені 5 типових концепцій, пропілотовані в п’яти областях, — це старт масштабної трансформації закладів освіти по всій країні», — зазначив Михайло Федоров.

У школах учні проводять значну частину свого часу. Саме тому важливо, у яких умовах відбувається освітній процес і формування дітей як особистостей. Школи мають позбутися радянського минулого, нефункціональних приміщень та нераціонального використання простору. 

До того ж у новій реальності значна увага приділяється доступності та безпечності закладів. Саме тому в межах співпраці за підписаним меморандумом будуть розроблені концепції з урахуванням вимог та потреб нової реальності. 

«Майже 3,5 тисяч закладів освіти постраждали внаслідок бомбардувань та обстрілів, з них 335 зруйновано повністю. Російські покидьки цілеспрямовано б’ють по освітній інфраструктурі. Бачив це на власні очі на лінії фронту. Утім, наше завдання — попри все дати дітям найкращий старт і можливості, зокрема завдяки принципу відбудови build back better. Сучасне освітнє середовище, безпечне та безбар’єрне, — один із фокусів нашої уваги», — зазначив Оксен Лісовий. 

Спершу проєкти реалізують у п’яти школах, які відберуть для пілотного етапу. За результатами співпраці і вдалої реалізації пілоту МОН отримає розроблені концепції для подальшої розбудови нової системи архітектури шкіл. 

Зокрема, архітектурна трансформація освітніх закладів відображатиме цінності Нової української школи. А також передбачатиме сучасний дизайн, наявність укриттів, створення функціональних просторів для навчання та комунікації дітей тощо. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ