Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні стартувала мала приватизація через систему ProZorro

У системі ProZorro.Продажі з'явилися перші 18 об'єктів малої приватизації з різних регіонів країни.З нагоди старту проекту офіс ДП "Прозорро Продажі" відвідав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"У системі ProZorro.Продажі з'явився перший об'єкт в рамках малої приватизації. Він був виставлений відділом по управлінню та приватизацією комунального майна Житомирської міської ради на торговельному майданчику smarttender.biz - це двоповерхове приміщення недіючої стоматологічної поліклініки в центрі Житомира. Одразу після цього свої перші об'єкти малої приватизації в системі зареєстрували Львів і Ізмаїл", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з нагоди старту проекту офіс ДП "Прозорро Продажі" відвідав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Він підкреслив, що процес приватизації розпочинається на основі нового законодавства і з використанням інноваційних інструментів, а саме, механізмів платформи ProZorro.Продажі.

"Наш уряд вперше започаткував цей процес. Я зацікавлений в тому, аби все було відкрито, прозоро і конкурентно, і всій країні треба про це сказати. Споконвіку було як? Тримали об'єкти, не стратегічні для економіки, аби якось колись щось там прикупити чи продати. Змінюємо це, ламаємо стару систему і максимально все заводимо в ProZorro. Будь-який підприємець побачить, що продається, і купить собі потрібне приміщення, якийсь об'єкт - без знайомства з керівництвом району чи області", - сказав Гройсман.

Глава уряду наголосив, що ефективний продаж активів - це велика допомога для малого та середнього бізнесу, а отже, це розвиток територій і розвиток економіки.

"Хай продажі починаються з перших 18 лотів. Потім їх будуть тисячі. Наше завдання - аби це потім настало якомога швидше", - наголосив очільник уряду.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов підкреслив, що заведення перших об'єктів від міських адміністрацій - це дуже важливий крок.

"По-перше, це демонструє, що система Prozorro.Продажі готова до старту малої приватизації. А по-друге, доводить, що в регіонах є прогресивні лідери, які швидко опановують нові інструменти і дійсно переймаються добробутом громад. Адже саме місцеві громади отримають головну перевагу від прозорої і ефективної малої приватизації", - вважає Нефьодов.

Зі свого боку, в. о. директора ДП "Прозорро.Продажі" Олексій Соболєв подякував урядовій команді, Мінекономрозвитку і Фонду держмайна, які наполегливо працювали над тим, щоб запустити процес малої приватизації в Україні.

"Особливо хочу привітати міську владу Житомира за перший лот. Місто стало першопроходцем і увійде в історію України, разом із Львовом та Ізмаїлом, які виставили свої перші об'єкти одразу за ним. Всього таких об'єктів вже вісімнадцять. Втім, впевнений, що вже за тиждень кількість лотів, як і кількість міст, суттєво зросте", - додав він.

У МЕРТ зауважують, що проект ProZorro.Продажі продовжує першу хвилю авторизації електронних майданчиків для проведення малої приватизації. За підсумками тестів право підключати продавців і покупців до аукціонів малої приватизації отримали вже 18 торговельних майданчиків.

Як повідомлялося, згідно із законом України "Про приватизацію державного і комунального майна", який набрав чинності в березні, мала приватизація відбуватиметься через електронну систему ProZorro.Продажі. Мова йде про активи державної і комунальної власності вартістю до 250 млн грн. Виставляти об'єкти в рамках малої приватизації будуть Фонд державного майна України (ФДМУ), а також місцеві органи влади.

На виконання оновленого закону про приватизацію, Кабінет міністрів України затвердив правила малої приватизації. Серед іншого, було затверджено Порядок проведення аукціонів з продажу об'єктів малої приватизації (Постанова КМУ від 10 травня 2018 року № 432) та Порядок відбору і авторизації електронних майданчиків для проведення електронних аукціонів малої приватизації (Постанова КМУ від 10 травня 2018 року № 433).

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ