Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

В умовах воєнного стану питання належного функціонування державної мови набуває ключового значення

Як зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, сьогодні практична реалізація положень мовного закону є критично важливою для забезпечення стійкості держави, місцевих громад, згуртованості українського народу у протидії ворогові.

У зв’язку з цим Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності щодо дотримання законодавства про державну мову в умовах воєнного стану. 

“Питання належного функціонування державної мови, яка є визначальним чинником нашої ідентичності, базовим складником української нації, інструментом об’єднання українського суспільства, засобом зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності і національної безпеки набуло в умовах воєнного стану ключового значення”, – зазначає Тарас Кремінь.

Уповноважений нагадав, що відповідно до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” статус української мови як єдиної державної передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя. Крім того, відповідно до історичного рішення Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року, “загроза українській мові рівносильно є загрозою національній безпеці України”.

За словами Уповноваженого, в умовах війни ігнорування вимог законодавства щодо обов’язкового застосування державної мови з боку органів державної влади або органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб, вкрай негативно сприймається громадянським суспільством та окремими громадянами України, які стали на захист держави та усвідомлюють значення української мови для майбутнього України. 

“Саме тому прошу вжити додаткових заходів для забезпечення неухильного дотримання вимог мовного законодавства, обов’язкового спілкування посадовими особами державною мовою під час виконання ними службових обов’язків на всій території України у сферах суспільного життя, а також на міжнародному рівні, під час здійснення посадовими та службовими особами представницьких функцій”, – наголосив Тарас Кремінь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ