Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Уряді запрацювала система подачі електронних петицій

В прес-центрі Уряду презентували систему електронних петицій до Кабінету Міністрів та оприлюднили перші результати роботи нового сервісу. Про це повідомив Урядовий портал.

Захід відбувся за участі Голови Державного агентства з питань електронного урядування Олександра Риженка, заступника Міністра Кабінету Міністрів Михайла Тітарчука та президента Фонду Східна Європа Віктора Ляха, за підтримки якого було реалізовано проект е-петицій.

Заступник Міністра Кабміну Михайло Тітарчук повідомив, що за перший день роботи системи е-петицій було подано майже 200 петицій, 120 з яких вже оприлюднені на сайті, інші перебувають на модерації. «Цього року Україна показала найкращу динаміку серед інших країн світу в розвитку електронного урядування – порівняно з 2014 роком ми піднялись на 25 пунктів в рейтингу і посіли 62 місце серед 193 країн. Це означає, що е-демократія на правильному шляху», - наголосив Михайло Тітарчук.

За словами Олександра Риженка, на сьогодні електронна демократія не є чимось новим, але завдяки сучасним технологіям її можна спростити і зробити дієвішою, надавши громадянам більше можливостей впливати на Уряд і допомагати бути ефективнішим. Він також зазначив, що за результатами моніторингу першого дня роботи нової системи найбільш популярною стала петиція, яка стосувалася створення реєстру чиновників, і повідомив про надання відмови по кільком скаргам, оскільки вони не є петиціями.

«Система створена за експертної та фінансової підтримки програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією. Під час нашої роботи були враховані коментарі користувачів вже існуючих сервісів е-петицій, а також кращий міжнародний досвід стосовно електронної ідентифікації та інших технологій, які гарантуватимуть максимальний доступ громадян і водночас допомагатимуть уникнути фальсифікації та забезпечити надійну роботу системи», - прокоментував Віктор Лях.

Громадяни України можуть подати електронні петиції до Кабінету Міністрів України або підтримати вже подані, зареєструвавшись на сервісі http://petition.kmu.gov.ua/. Для розгляду Урядом петиція має набрати не менше 25000 голосів впродовж 90 днів. Якщо петиція не набирає достатньої кількості голосів, вона буде розглянута як колективне звернення. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ