Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Великий вівторок Страсного тижня

У вівторок Страсного тижня віруючі згадують, як Христос навчав у храмі Єрусалимському і народ слухав його називаючи пророком.

Всю ніч на вівторок Ісус Христос знаходився у Вифанії, а на ранок знову прийшов до Єрусалимського храму і багато там навчав людей. З свого боку первосвященики і старійшини, які також слухали повчання Христа, шукали слушного моменту, щоб Його схопити і вбити, але не могли цього зробити, бо навколо Нього знаходилося багато народу, який завзято слухав Ісусові притчі.

Із всіх цих повчань Церква пропонує нам притчу про десять дів, яка за своїм змістом найбільш яскраво підкреслює ці спасительні для кожного із нас дні. Цією притчею Церква закликає нас завжди бути готовими до зустрічі Жениха Небесного, а це можна зробити тільки через чистоту, милостиню, увагу до ближніх, добрі справи, і все це символізує собою олива, приготована мудрими дівами. Юродиві, тобто нерозумні і безпечні діви, в ніч свого життя всі заснули і коли прийшов Жених, то мудрі діви запалили світильники і увійшли з Ним на весілля, а для цих нерозумних та недбайливих двері Царство Божого закрилися.

Отже нам потрібно у ці святі дні подбати про те, щоб олива милості і чистоти нашої була приготована для світильника – душі, яка безпечно ще спить і не чує, що йде до неї Христос Спаситель. На ранішньому богослужінні Церква згадує реальну євангельську історію про озлоблення первосвящеників і старійшин, які підходили до Ісуса з різними підступними запитаннями, але Він бачачи їхнє крайнє лицемірство, викриває та соромить їх: “Горе вам, книжники і фарисеї лицеміри… що закриваєте Царство Боже перед людьми і самі туди не входите” (Мф. 23; 13).

Останнім лейтмотивом цього дня є євангельські слова Христа: “Ви знаєте, що через два дні буде Пасха, і Син Людський виданий буде на розп’яття” (Мф. 26; 2). Господь, Який йде на добровільні страждання, наближається до Своїх Страстей і Голгофи.

Митрополит Димитрій (Рудюк), Духовна велич Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ