Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Відкриття виставки робіт Євгена Лисика “Dramatis Personae” у Львівському скансені

Запрошуємо відвідати виставку графічних робіт Євгена Лисика “Dramatis Personae”. Відкриття відбудеться о 17:00 у четвер, 27 липня у костелі зі с. Язлівчик (етно-сектор Львівщина).

Простір костелу зі села Язлівчик наповниться темами та сюжетами, які художник не зміг показати за свого життя, але, котрі, на жаль, стали такими близькими та конкретними для багатьох з нас у часі втрат та надій.

Львів'яни знають Євгена Лисика як сценографа та головного художника Львівської Опери (1967-1991). Але Лисика, як творця інтимних драматичних образів, ми відкрили порівняно нещодавно.

Ініціаторка проєкту, донька художника, Анна Лисик та куратор виставки, керівник відділу науково-освітньої та виставкової роботи Музею Роман Зілінко  обрали кілька десятків графічних творів із сотень рисунків, залишених майстром із думкою про силу мистецтва, його сенси в часи війни.  Це рисунки-рефлексії про пам’ять, про віру, і, в першу чергу, про людей. Вони умовно датуються 1960-1980-ми роками, виконані олівцями, тушшю і чорним вуглем на білому папері. 

“Храм, який колись був призначений для спільної молитви, потім довго стояв пусткою, й згодом опинився тут у Львові, стане простором для нової молитовної дії – людської драми в Бозі, яку аскетичними лініями і чистими виразними образами творить Лисик: люди, які мовчать, кричать, страждають, радіють, мислять і мріють; людські постаті в танці, в праці; розп’яття, оплакування, вознесіння. Тут кожне обличчя, кожна фігура, і кожен присутній – це дійова особа, Dramatis Persona важлива і особлива у вічності, у Бозі.” –  Марія Цимбаліста – працівниця Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, викладачка кафедри богослов’я УКУ (курси «Історія сакрального мистецтва», «Богослов’я ікони») та Іконописної школи «Радруж», докторантка Університету кардинала Вишинського у Варшаві.

Виставка “Dramatis Personae” Євгена Лисика  триватиме з 27 липня по 24 вересня 2023 р. у костелі зі с. Язлівчик (етно-сектор Львівщина) Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

Проєкт реалізується у партнерстві  з галереєю сучасного сакрального мистецтва “IconArt” та мистецькою галереєю «Shum».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ