Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Віолончельні антидепресанти Гайдна

Зачерпнути спокою та натхнення запрошують львів’ян у п’ятницю, 16 лютого, в Органний зал. Там звучатимуть два віолончельні концерти Гайдна – єдині та неповторні.

Йозеф Гайдн написав п’ять віолончельних концертів, але до нас дійшли лише два. Й обидва захоплюють подих, каже директор Органного залу Іван Остапович. У п’ятницю, 16 лютого, під його дириґуванням ці два твори виконає камерний оркестр Collegium Musicum та віолончелістка Оксана Литвиненко.

Концерти написані дуже ясною, прозорою мовою. Це неймовірно красива, світла і життєрадісна музика.

Любов Йозефа Гайдна до віолончелі легко пояснюють історики музики. Композитор був капельмейстером у графа Міклоша Йозефа Естергазі, впливового угорського аристократа. Улюбленим інструментом графа був струнний баритон – це дещо незграбна подоба сучасної віолончелі. Саме з урахуванням інструментальних симпатій графа Гайдн створив 126 баритонових тріо, а також писав для віолончелі – сучаснішого та мелодійнішого інструмента.

Перший концерт для віолончелі До мажор композитор написав для свого друга Йозефа Франца Вайгля, який згодом став головним віолончелістом оркестру Естергазі. Цей твір був забутий аж до середини XX століття. 1961 року його зіграв Мілош Садло разом із симфонічним оркестром Чехословацького радіо, який провадив дириґент Чарльз Макеррас.

Після цього концерт став одним з основних у репертуарі провідних віолончелістів, таких як Мстислав Ростропович, Йо-Йо Ма чи Міша Майскі. Хоча сам Майскі зізнавався, що більше полюбляє Другий віолончельний концерт: “До мажорний віолончельний концерт Гайдна чудовий, я дуже його люблю та із задоволенням граю, але я б не підіймав його до такого рівня. Мені набагато важче грати другий концерт Гайдна – Ре мажорний”.

Другий концерт композитор писав для Антоніна Крафта, який на той час вважався найкращим віолончелістом Відня. Попри те, що Віолончельний концерт №2 звучить більш розслаблено і лірично, ніж перший, для соліста це технічно складніше завдання.

З обома цими задачами впорається Оксана Литвиненко. Оксана – молода віолончелістка зі Львова, яка неодноразово виступала як солістка у супроводі симфонічного оркестру, а також зі сольними програмами. Литвиненко є лауреаткою Міжнародного конкурсу молодих виконавців XXI Century Art (Київ, 2012) та Всеукраїнського конкурсу віолончелістів (Львів, 2016).

Камерний оркестр Collegium Musicum був заснований у 2014 році на базі однойменної музичної аґенції. Ініціаторами створення колективу стали дириґент Іван Остапович та поет, літературознавець Тарас Демко. Оркестр співпрацює зі всесвітньовідомими музикантами та займається популяризацією класичної музики в українському суспільстві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ