Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вісім мільйонів гривень за три хроматографи

ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Донецька, 11, високоефективні рідинні хроматографи закуповує «чомусь» в скандальної київської фірми – фігуранта кримінальних проваджень Генпрокуратури.
ДНДКІ ветеринарних препаратів.

Йдеться про ТОВ «Ріана-Альянс», яке належить киянину Василю Фенину.

Фенин, до речі, відомий тим, що був помічником екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Демидка, колишнього радника Віктора Януковича.

Чому по запорізькому тендері справу відкрито, а на «львівські» не звертають уваги?

Згідно даних бази державних закупівель z.texty.org.ua, Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок, протягом останніх кількох років придбав в ТОВ «Ріана-Альянс» три високоефективних рідинних хроматографи – вартістю 2,44 млн грн., 2,56 млн. грн. та 3,07 млн грн.

Відповідні угоди (договір поставки та два договори про закупівлю) між ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок та ТОВ «Ріана-Альянс» було укладено 1 листопада 2016 року, 2 травня .2018 року та 2 травня 2019 року. Договір ціною 2,44 млн грн. підписали директор Інституту Ігор Коцюмбас та директор ТОВ «Ріана-Альянс» Вадим Мирний. Під двома іншими договорами стоять підписи Ігоря Коцюмбаса та директора ТОВ «Ріана-Альянс» Василя Фенина.

А тепер найцікавіше. У період, коли ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок закуповував в ТОВ «Ріана-Альянс» високоефективні рідинні хроматографи, дана фірма вже фігурувала в низці скандальних закупівель та щодо неї (починаючи з 2015 року) Генеральною прокуратурою України було відкрито кілька кримінальних проваджень. У тому числі – за фактами укладення договорів на поставку товарів за завищеними цінами за рахунок бюджетних коштів.

Найбільш показовий приклад - кримінальне провадження №42017000000003676 від 14.11.2017 року, що було відкрито за ч. 4 ст. 191 КК України та відомості щодо якого наявні в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Йдеться про справу щодо «заволодіння державними грошовими коштами у великих розмірах вчиненого службовими особами Луганської обласної державної адміністрації, Луганської обласної клінічної лікарні, Луганської обласної дитячої клінічної лікарні, Запорізької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, ТОВ «НВП «Медторг», ТОВ «Ріана-Альянс»» та іншими невстановленими особами».

З наявних матеріалів, зокрема, вбачається, що Запорізька регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини за результатами проведення конкурсних торгів у липні 2017 року замовила ТОВ “Ріана-альянс” німецький високоефективний рідинний хроматограф вартістю 2,4 млн грн.

Однак, відповідно до інформаційної довідки Київської незалежної судово-експертної установи № 2465 від 21.03.2018, було встановлено, що орієнтовна ринкова вартість на території України подібного/аналогічного обладнання на момент поставки – «в період з 01.06.2017 по 01.12.2017» - могла становити 1,7 млн. грн., тобто можлива сума завищення товару складає близько 700 тис. грн.

Із матеріалів у відкритих джерел відомо також, що конкурентами ТОВ “Ріана-альянс” на вищевказаному запорізькому тендері були ТОВ “Біонікс лаб” (2,39 млн. грн.) та ТОВ “Олеанта” (2,14 млн. грн.), дешевші пропозиції яких відхилили через претензії до поданих документів.

За «дивним» збігом обставин ТОВ “Біонікс лаб” було єдиним контурентом ТОВ “Ріана-альянс” на вищезгадуваному львівському тендері, за результатами якого директор ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок Ігор Коцюмбас та директор ТОВ «Ріана-Альянс» Василь Фенин в травні 2018 року уклали договір про закупівлю високоефективнного рідинного хроматографа за 2,56 млн. грн.

Замість епілогу

За інформацією системи YouControl, ТОВ «Ріана-Альянс» (ЄДРПОУ 38872605, адреса: м.Київ, вул. Маршала Рибалка, буд. 11, оф. 205) було створено в 2013 році. Основний вид його діяльності – виробництво моторних транспортних засобів. Керівником, засновником та бенефіціарним власником ТОВ «Ріана-Альянс» є Фенин Василь Петрович, який вніс у статутний капітал 1000 грн.

За наявною інформацією, окрім ТОВ «Ріана-Альянс», Василю Фенину належить ТОВ “Технологічні інженерні системи”та ТОВ “НВП “Медторг”. Ці фірми також фігурують у вищеназваному кримінальному провадженні: як такі, що за аналогічною схемою (порушення вимог щодо добросовісної конкуренції, визначення заздалегідь їхньої перемоги та завищення цін згодом) поставили обладнання (у тому числі хроматографи) або препарати низці установ. ТОВ “НВП “Медторг”, зокрема, уклало договори на поставку товарів із Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (договір на суму 2,6 млн. грн.), із Одеським Науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України (договір на суму 2,4 млн. грн.), із Луганською обласною клiнiчною лікарнею (договори на суму 6,9 та 7,4 млн. грн.).

Далі буде

Віктор Правденко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ