Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Війскові хірурги творять нові стандарти медицини у світі

Військові хірурги Медичних сил Збройних Сил України впроваджують нові стандарти в лікуванні важкопоранених воїнів

Війна внесла корективи не лише у звичайне життя України й українців. Російська агресія, на гірше чи на краще, змінила все. Не лишилась осторонь і військова медицина. Крім значного покращення технічної бази всіх госпіталів медичних сил Збройних Сил України, значно підвищилась і кваліфікація всього медичного персоналу. Але часто через нові виклики повномасштабного вторгнення довелося вносити зміни в роботу не лише окремих відділень шпиталів, але й змінювати специфіку роботи цілих клінік.

- У нашій клініці лікуються пацієнти з пораненнями маґістральних судин, - розповів начальник клініки хірургії серця та маґістральних судин полковник медичної служби Роман Павчак. - Крім того, зараз ми займаємося лікуванням пацієнтів із травматичними ампутаціями кінцівок і наслідками таких ампутацій. Також у нас лікуються пацієнти з пораненням серця й великих судин.

Потрібно наголосити, що військові хірурги достойно витримали різке збільшення поранених після повномасштабного російського вторгнення. За словами начальника клініки, за день могло бути до двох десятків операцій різноманітної складності. Однак увесь лікарський персонал діяв дуже скоординовано. Незважаючи на складність та інтенсивність операцій, хірурги допомагали один одному, адже на кону стояли життя захисників України.

- Також я хотів би подякувати і роботі сестринського та санітарного складу нашої клініки, - продовжив полковник медичної служби Роман Павчак. – Вони просто перевантажені роботою. Люди працюють без відпусток і фактично без вихідних. Однак незважаючи ні на що, усі медичні працівники працюють, усвідомлюючи відповідальність та важливість своєї праці.

Щоб пояснити, то варто навести такий факт: із появою великої кількості людей з ампутованими кінцівками до звичайної роботи молодшого медичного персоналу додалась ще й поміч у пересуванні цих людей. Адже великому важкому чоловікові потрібно допомогти сісти в крісло-каталку, або ж навпаки - лягти на ліжко. Потрібно навчити і допомогти поїсти однієї рукою, вдягнутися тощо. До того ж додалось чимало воїнів зі складними пораненнями.

- Часто в нас трапляються просто унікальні за своєю складністю операції, - розповів офіцер. – Наприклад, до шпиталю поступив воїн, у якого уламок ворожого снаряду застряг у стінці дуги аорти. Це дуже складне поранення, яке було успішно проопероване через 9 днів після поранення.

Також траплялися випадки, коли уламки застрягали у стегновій артерії, у венах і в тазу людини - і кожного разу майстерність наших військових хірургів демонструвала дива. Захисники, які собою прикрили Україну від російської наволочі, залишались жити. Досвід українських військових лікарів став основою нових медичних стандартів у цілому світі. Українців цінують за їхню велику й успішну роботу.

- Дуже великий об’єм роботи роблять лікарі в мобільних госпіталях, які зараз знаходяться безпосередньо на лінії зіткнення, - продовжив військовий медик. – Неймовірними зусиллями та просто дивовижною майстерністю вони надають найважливішу – первинну допомогу. І завдяки цьому ми, тут у тилу, вже можемо повертати поранених захисників до нормального життя.

Будемо сподіватись, що після завершення війни, свій неоцінений досвід військові хірурги викладуть у форматі підручників і наукових робіт. Це потрібно прийдешнім поколінням медиків, які, можливо, зіткнуться з подібними загрозами і які зможуть теж так само якісно повертати до нормального життя важкопоранених воїнів.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ