Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Видавництво "Дух і Літера" видало книгу "Віктор Петров. Листи до Софії Зерової"

Вік­тор Пет­ров — ук­ра­їн­ський пись­мен­ник, фі­ло­соф, со­ці­аль­ний ан­тро­по­лог, лі­те­ра­тур­ний кри­тик, ар­хе­олог, іс­то­рик і куль­ту­ро­лог; док­тор іс­то­рич­них та фі­ло­ло­гіч­них на­ук.

Ра­зом з Ва­ле­рі­аном Під­мо­гиль­ним, Пет­ров за­по­чат­ку­вав жанр ук­ра­їн­сько­го ін­те­лек­ту­аль­но­го ро­ма­ну, а та­кож жанр ро­ма­ні­зо­ва­ної біо­гра­фії. Свої тво­ри пи­сав та­кож під псев­до­ні­ма­ми В. До­мон­то­вич, Вік­тор Бер, Вік­тор Пет­рен­ко та Бо­рис Ве­рі­ґо.

Іс­то­рія ко­хан­ня Вік­то­ра Пет­ро­ва й Со­фії Зе­ро­вої — од­на із най­за­гад­ко­ві­ших в ук­ра­їн­ській куль­ту­рі ХХ сто­літ­тя. Взає­ми­ни, що по­ча­ли­ся у 1920-ті ро­ки й бу­ли фор­маль­но оформ­ле­ні шлю­бом че­рез 35 ро­ків піс­ля пер­шо­го зна­йом­ства, бу­ли пред­ме­том чис­лен­них роз­ва­жань — від нау­ко­вих пуб­лі­ка­цій Ро­ма­на Ко­ро­год­сько­го й Юрія Ше­ве­льо­ва до ху­дож­ніх ін­тер­пре­та­цій в про­зі Со­фії Ан­дру­хо­вич. При цьо­му збе­ре­же­ні Со­фі­єю Фе­до­рів­ною Зе­ро­вою лис­ти Пет­ро­ва до неї ні­ко­ли не пуб­лі­ку­ва­ли­ся в пов­но­му об­ся­зі.

Про­по­но­ва­не ви­дан­ня ста­не пер­шою, нау­ко­во ко­мен­то­ва­ною пуб­лі­ка­ці­єю всіх 330 лис­тів, що збе­рі­га­ють­ся в Цен­траль­но­му дер­жав­но­му ар­хі­ві-му­зеї лі­те­ра­ту­ри і мис­тец­тва Ук­ра­їни й по­хо­дять зде­біль­шо­го з пе­ріо­ду 1950–1956 ро­ків, ко­ли Пет­ров піс­ля по­вер­нен­ня із За­хід­ної Ні­меч­чи­ни меш­кав і пра­цю­вав у Мос­кві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ