Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як оскаржити закупівлі на Prozorro

Кабмін прийняв нову постанову щодо оскарження публічних закупівель: тепер бізнесу буде повертатися плата за задоволену скаргу, а тарифи будуть залежати від очікуваної вартості закупівлі.

22 квітня, на черговому засіданні Уряду прийнято Постанову, яка врегульовує процедуру оскарження публічних закупівель.

Реалізація Постанови сприяє доступності процедури оскарження для малого та середнього бізнесу, а також значно зменшить безпідставне затягування торгів («тендерний тролінг»). 

Протягом останніх років «тендерний тролінг» став поширеним явищем. Йдеться про випадки, коли представники бізнесу навмисно затягують тендери, подаючи скарги до Антимонопольного комітету України. Поки АМКУ розглядає скарги (до 15 днів), скаржник вимагає від замовника віддати перемогу певній компанії або заплатити конкретну суму грошей, аби тендер був розблокований.

Найбільш поширеним це явище є на дороговартісних торгах, коли йдеться про багатомільйонні закупівлі. За статистикою, 46% скарг подається на дороговартісних аукціонах вартістю вище 2,6 млн грн, тоді як торги на кілька сотень тисяч гривень оскаржують значно рідше.

Донедавна вартість скарги не стимулювала чесний малий бізнес відстоювати свої права, бо ціна за скаргу становила фіксовані 5 тис. грн на товари та послуги і 15 тис. грн — на роботи. 

Постановою затверджено диференційований розмір плати за подання скарги в залежності від очікуваної вартості закупівлі з обмеженим мінімальним та максимальним розмірами.

у разі оскарження умов тендерної документації, вартість скарги дорівнюватиме 0,3% від очікуваної вартості закупівлі, при цьому мінімальна вартість становитиме 2 тис. грн, а максимальна - 85 тис. грн.

у разі оскарження рішень замовника вартість скарги дорівнюватиме 0,6% від очікуваної вартості закупівлі, при цьому мінімальна вартість скарги становитиме 3 тис. грн, а максимальна - 170 тис. грн.

Також затверджено інші зміни, які встановлюють справедливість у сфері оскарження та водночас полегшують роботу Антимонопольного комітету України. Зокрема:

  • У разі задоволення скарги бізнес отримуватиме плату за неї у повному обсязі
  • Відкликати скаргу буде неможливо (це також зменшить потік скарг від «тендерних тролів»)
  • Оплата подання скарги здійснюватиметься онлайн через систему закупівель Prozorro.

Ознайомитися з текстом Постанови можна на Урядовому порталі. З 23 квітня 2020 року постанова Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 р. № 291 “Про встановлення розміру плати за подання скарги” втрачає чинність, втім продовжує застосовуватись для закупівель, розпочатих до 19 квітня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ