Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Які бувають металообробні верстати з ЧПУ

Перший верстат на програмному управлінні був створений ще у 1949 році.

Звичайно ж, апарат виконував нескладні дії, але це дало змогу розвантажити працівника та стало початком для повноцінної розробки установок з ЧПУ. Зараз перелік металообробних установок, що працюють на програмному забезпеченні досить широкий. Представники компанії Абпланалп кажуть, що величезний асортимент верстатів створює певні складності в процесі вибору необхідного обладнання.

BktPBiF5ViYNtyopkGHyyhTp_lZCJyaRmKzwSjWGQT-DvUXnhLG1Om99g5rs2ifh3KEfyODJ4UADyV3GFpIrSIiM3sawuzNaKuBYseZgJoj4kgepQPeghnWa_pKXddJ0S-uamRTOOpeBtM19ojtrv7w

Конструктивні особливості

На ринку представлена дійсно величезна кількість металообробних установок, що працюють на числовому програмному забезпеченні. Переконатися в цьому можна на прикладі фрезерних верстатів – https://abplanalp.ua/ru/frezernye-stanki-chpu/. Незважаючи на технічні відмінності та можливості, програмні апарати мають ряд ідентичних конструктивних ознак:

  1. Робочий орган. Може бути представлений лазером, поворотним револьвером зі зміною інструменту, рухомим різцетримачем тощо. Кожний апарат має пристрій, який дозволяє різати метал та інші матеріали.
  2. Стіл або станина. Це робоча область, в якій виконуються всі робочі процедури. Деякі установки можуть переміщувати основу у тривимірному напрямку. Завдяки цьому можна виконувати конструктивно складні деталі.
  3. Контролер. Мозок системи, який перетворює програмний код, заданий оператором, на механічну дію самого верстата.

Це три загальні параметри, які характерні для всіх установок з числовим програмним керуванням.

Види ЧПУ установок

Класифікація металообробного обладнання основана на принципах та технологіях дії приладів. За рахунок цього виділяють такі категорії програмних верстатів:

  1. Фрезерні. Класичне обладнання, яке актуальне для невеликої майстерні та величезного підприємства. Ключові завдання установки – високоточне різання та свердління деталей на великих швидкостях. У більшості моделей робочий стіл є закріпленою деталлю та здатний переміщатися по всіх трьох осях: X, Y та Z. Є невеликі аматорські моделі для роботи з металом, деревом, пластиком та величезні промислові варіанти здатні обробляти заготовки підвищеної міцності.
  2. Плазмового різання. Як і в попередньому варіанті, ключове завдання – різання металу, але замість фрези використовується плазмовий пальник. При цьому є обмеження щодо сфери застосування, оскільки обробці підлягатимуть тільки струмопровідні заготовки. Це відмінний варіант для різання нержавіючої сталі, алюмінію, міді, латуні.
  3. Токарні. Аналогічно механічним верстатам, моделі з ПЗ виконують обробку циліндричних або конічних заготовок різцями, свердлами та допоміжним інструментом. Устаткування компактніше, а більш просунуті моделі мають поворотний шпиндель, що дозволяє виконувати складні операції. Є досить широкий асортимент допоміжного обладнання та інструменту для виконання вузьконаправлених маніпуляцій.
  4. Лазерного різання. На відміну від плазмового варіанту лазер здатний працювати з усіма матеріалами. Крім різання з'являється можливість робити гравіювання на поверхні. Точкова дія та висока інтенсивність світлового потоку забезпечує високу точність та швидкість обробки. Незважаючи на відносно високу вартість, такі установки досить швидко окупаються за рахунок економічності та високої продуктивності.

Це чотири основні типи верстатів з ЧПУ, також є установки гідроабразивного різання, листогиби, прес та шліфувальні апарати, які працюють на програмному забезпеченні. Визначившись з конкретною категорією обладнання, важливо звернути увагу на технічні параметри кожної конкретної моделі. При цьому потрібно чітко розуміти, які завдання має виконувати конкретний верстат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ