Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

“Якщо ми будемо здатні жертвувати нашими політичними інтересами заради державного порятунку, тоді ми можемо виграти”, - Портников

У рамках 16 Київського Безпекового Форуму Віталій Портников відповів на питання про роль України у Східній Європі у найближчі кілька років.
Скріншот з відеотрансляції Форуму

На думку журналіста та письменника, від результату російсько-української війни буде залежати вигляд світу у найближче десятиліття. 

“Поразка Радянського Союзу у Холодній війні за великим рахунком створила можливості для так званого “монополярного світу”, світу де демократи захищають свої пріоритети і пропонують іншим до цих пріоритетів долучатися. А так було не завжди. Поразка США у В’єтнамі, зникнення республіки Південний В’єтнам, яку США обіцяли захищати, і призвела до справжнього біполярного світу, у якому ми всі жили”, - пояснює Віталій Портников. 

За словами журналіста, якщо міжнародне право буде відновлено і посилено, то може продовжити існувати умовний монополярний світ, у якому демократії будуть продовжувати стверджувати свій пріоритет, а інший світ буде рівнятися на їхню демократію. 

Натомість якщо конфлікт буде затягуватися на роки, послаблювати і виснажувати Захід та росію, пояснює спікер, тоді будуть всі умови для появи біполярного світу, де Сполучені Штати Америки і Китайська Народна Республіка будуть фактично ділити між собою сфери впливу відповідно до своїх можливостей.

“Для країн східної і центральної Європи, для Балтії немає ніяких гарантій, що ми залишимось на боці демократії. Якщо росія і китай будуть посилюватися і вигравати, ми не знаємо, де пройде кордон світу демократів у такому разі”, - пояснює Віталій Портников. У такому випадку, є ризик мати справу навіть не з агресією росії проти Польщі чи Балтійських країн, а з дезорганізованими суспільствами у цих країнах. 

На думку спікера, зараз саме у нашому регіоні політики повинні ставати державниками. “Бо якщо росія прийде до кордонів Польщі, то ті політики, які сьогодні змагаються за владу в Польщі: і Дональд Туск і Ярослав Качинський, -  перетворяться на політичних маргіналів, а весь проєкт Польщі “Солідарності” поступиться проєкту Польщі “Конфедерації”, - пояснює Віталій Портников.  

Спікер зазначає, що такі маргінальні сили можуть поширюватися в інших країнах Центральної Європи, зокрема в самій Україні, де будуть сили, які скажуть, що з росією потрібно домовитися, тому що США нічого не варті, а Європа сама хоче домовлятися з путіним. 

“Це абсолютно реальний розвиток подій, який буде невтішний для народів… Якщо ми такого хочемо, то можемо просто стежити за подіями і думати, як нам виграти політичні дивіденди, як нам допомогти так, щоб нічого не змінити. Але якщо ми будемо здатні жертвувати нашими політичними інтересами заради державного порятунку, тоді ми можемо виграти”, - зазначив Віталій Портников.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ