Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Яворівчани не проти обсервації підозрілих на коронавірус у протитуберкульозному санаторії

Інформація, оприлюднена учора, 26 лютого, в ЗМІ із посиланням на брифінг заступника голови Львівської ОДА Івана Собка, що на Львівщині починають готувати місце для обсервації, де за потреби розмістять людей із підозрою на коронавірус саме у санаторії «Немирів», – дещо не відповідає дійсності.
Фото: КЗ ЛОР «Львівський обласний протитуберкульозний санаторій» смт. Немирів».

Як з'ясували журналісти Гал-інфо, цей заклад уже давно не існує. Його правонаступником став санаторій «Прикордонник», який наразі не працює. Про це повідомили мешканці селища Немирова Яворівського району Львівської області.

Яворівчани кажуть, що вони зовсім не проти, аби на їхніх теренах створили місце для обсервації, де за потреби розмістять людей із підозрою на коронавірус, але хочуть чути від влади правдиву інформацію.

Ось що написав журналістові мешканець Немирова Володимир Вікович: «В цьому питанні все змішали до купи навіть не розібравшись в тому, що пишуть, і я зараз вам поясню про що мова. На території Немирівської селищної ради знаходиться два санаторії. Один санаторій «Немирів», який з січня 2017 року переданий на баланс прикордонників і тепер називається санаторій «Прикордонник», і, який на даний момент ще не діючий, тобто, ще не запущений в експлуатацію, і другий – протитуберкульозний санаторій…».

А жителька Яворова Надія Коваль-Михальська додала: «І чому б то було раніше так не зробити? Не було б такої істерії. Будьте ближче до народу, його слуги».

Цю інформацію власкор Гал-інфо попросив прокоментувати головного лікаря КЗ ЛОР «Львівський обласний протитуберкульозний санаторій» смт. Немирів» Романа Гасиджака, який підтвердив, що саме ввірений йому заклад, а не санаторій «Немирів», стане на Львівщині місцем для обсервації, де за потреби розмістять людей із підозрою на коронавірус, мовляв: про це вже є відповідний наказ.

«Із 1 березня КЗ ЛОР «Львівський обласний протитуберкульозний санаторій» переходить під юрисдикцію Центру легеневого здоров’я, м. Львів. Цей процес уже розпочався давно і вже зараз завершується. Що стосується створення місця для обсервації саме у нас, то це рішення – правильне. Адже наш оздоровчий заклад розташований у лісі, за селищем Немирів, у напрямку Рави-Руської. До нас вже приїжджали фахові комісії, які зійшлися на думці, що «Львівський обласний протитуберкульозний санаторій» смт. Немирів» для таких цілей годиться. Адже санаторій розташований в мальовничому місці, серед соснового лісу, на відстані – 2 км від селища Немирів, 21 км – від міста Яворова та – 80 км від міста Львова», – наголосив у розмові із журналістом головний лікар Роман Гасиджак.

Дану інформацію підтвердив також в коментарі Гал-інфо начальник Військово-медичного клінічного центру Держприкордонслужби України, полковник медичної служби, Андрій Іващенко.

Додамо, що як юридична особа Львівський обласний протитуберкульозний санаторій під селищем Немировом Яворівського району Львівської області був створений в 1997 році шляхом передислокації йому подібного із смт. Підгірці Бродівського району.

Фактичне становлення санаторію відбувалося на базі оздоровчого підрозділу «Світлиця», підпорядкованого на той час ЯДГХП «Сірка», який був введений в експлуатацію в 1989 році з метою сезонного оздоровлення дітей Чорнобильської зони. А в 1992 році припинив своє функціонування з подальшою обсервацією будівель та споруд, передача яких Міністерству охорони здоров’я від Міністерства промполітики відбулася в жовтні 1996 р., власне, з метою організації санаторію.

Реконструкція переданих будівель започаткована в 1997 р. План її передбачав три етапи. Кожний із них – введення в експлуатацію 100 ліжок.

Санаторій розташований в мальовничому місці, серед соснового лісу, на відстані 2 км від смт. Немирів, 21км від м. Яворова, як районного центру та 80 км від м. Львова. Загальна площа території – 12 га. Площа зайнята під будівлями – 12627м².

Територія санаторію розділена на 2 умовні функціональні зони – господарську та оздоровчу (лікувальну), кожна з яких має окремий в’їзд.

Першу з них складають: склади; котельня; пральня; бокси для транспорту; дезінфекційна; овочесховище; корпус обслуговуючого персоналу; адмінкорпус; очисні споруди; майданчик для автотранспорту.

Другу – баклабораторія з приймальним відділенням, лікувально-діагностичний корпус, спальні (лікувальні) корпуси в кількості 4-ох, літній клуб і спортивні майданчики та відпочинкове озеро (площа водного плеса – 4525 м.²).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ