Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Єдиний вихід з паливної кризи, який я вбачаю – децентралізація, – голова “Нафта і Газ України”

На час війни держава повинна обмежити контроль на паливному ринку та надати право місцевій владі розпоряджатися ресурсами на власний розсуд.

Про це повідомив голова правління Асоціації «Нафта і Газ України», генеральний директор нафтогазового консультаційного центру «Ньюфолк» Андрій Закревський під час брифінгу у медіацентрі “Україна” 1 серпня. 

За словами Андрія Закревського, паливну кризу в Україні вдалось подолати завдяки тому, що держава перестала регулювати дрібний бізнес.  

Завдяки співпраці з трейдерами з Польщі, Латвії та інших держав в Україні розв'язала питання з постачанням палива. Також належним чином запрацювали міні-НПЗ, які займаються переробленням нафти в бензин, дизельне паливо, мазут.  

Українці швидко змогли адаптуватися в подоланні паливної кризи.  До повторних проблем з паливом, на думку Закревського, може  призвести ситуація, якщо держава включить регуляцію на паливному ринку, введуть оподаткування та почнуть перевірки.

"Єдиний вихід з паливної кризи, який я вбачаю – децентралізація", - додав Андрій Закревський. 

Як каже очільник правління “Нафта і Газ Україна”, держава мусить надати місцевим владам повну свободу розпоряджатися торфом, вугіллям, запасами лісової сировини, крім територій Карпат і Закарпаття. На сьогодні, у лісах через державну монополію, за словами спікера, дрова можна купити лише за наявности паспорта.  

Введення будь-яких обмежень на вугілля, торф у західних областях, призводить до того що є навантаження на паливно-мастильні матеріали, на нафтопродукти, – каже Закревський і додає. Якщо ми хочемо, щоб ми подолали цю кризу і щоб навесні мали запас, ми маємо провести децентралізацію енергетики до кінця. 

Сумська, Чернігівська, Харківська, Луганська, Донецька, Запорізька, Дніпропропетровська, західні регіони, крім Карпат і Закарпаття, повинні самостійно вирішити  питання зі заготівлею альтернативних джерел опалення, вважає Андрій Закревський.  

Раніше Гал-інфо писало, за яких умов дефолт Нафтогазу вплине на побутових користувачів та чого очікувати від опалювального сезону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ