Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Візит віце-прем'єра: дату, коли Львів очистять від сміття, - не названо

Сьогодні, 21 червня, у Львові відбулася нарада щодо порятунку міста від твердих побутових відходів, які повсюди гниють великими купами. За участі віце-прем'єр-міністр України Геннадія Зубка. За підсумками наради, під час брифінгу, він заявив, що через два тижні Львів очистять від сміття, але акція ця одноразова, - повідомив кореспондент Гал-інфо.
Фото - прес-служба Львівської обласної ради.

Під час наради було запропоновано доручити очищення Львова від сміття Львівській ОДА.

Геннадій Зубко заявив, що за підсумками наради напрацювали чітку карту антикризових дій: що має бути зроблено для того, щоб вирішити ситуацію зі сміттям у Львові.

«Ми побачили, які рішення потрібно приймати на рівні держаної комісії з НС і яким чином нам потрібно організувати роботу. Визначилися з питаннями короткострокової перспективи. Ми почули, що на території Львова можна знайти ділянку для тимчасового полігону. У довгостроковій перспективі – це можливість будівництва нового потужного заводу, який може бути збудований за кошти міжнародних фінансових організацій», - сказав Геннадій Зубко.

Він також наголосив на потребі налагодження співпраці на основі меморандуму, який був підписаний між Львовом та містами області.

«Ми побачили, що є певне нерозуміння, скільки потрібно приймати це сміття (на інші полігони). Сьогодні ми використали цей майданчик (переговорний), щоб прибрати це питання з політичної площини та перейти до господарських відносин. Тут потрібно в першу чергу об’єднати навколо цього питання львівську громаду. Перший крок зроблено», - переконаний віце-прем'єр-міністр.

Геннадій Зубко наголосив, що ситуацію конче потрібно вивести з політичної площини.

«Важливо, щоб ситуація не використовували в політичному напрямку. Львів’яни не повинні відчувати небезпеку. Кошти, щоб виконувати свої зобов’язання, є. Потрібно просто взяти, поспілкуватись та зробити, а не перекладати це питання на департамент Львівської ОДА», - сказав він.

Водночас він заявив, що міський голова Львова Андрій Садовий також «зробив крок на зустріч та побував на сходах сіл».

«Я б не хотів, щоб ми поверталися до цього питання раз на два місяці, бо це вже в четвертий раз відбувається, коли ми оперативно думаємо, як зробити так, щоб вивезти сміття (зі Львова). Я для себе так і не почув відповіді, і я не розумію, чому Галицький та Личаківський райони абсолютно вільні від сміття, тоді коли інші в катастрофічному стані», - сказав Геннадій Зубко.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка своєю чергою зазначив, що треба припинити переводити господарське питання у політичну площину із намаганням отримати політичні дивіденди.

«Після наради міський голова Львова має поїхати до громад. Ми готові від Львівської ОДА також взяти участь у таких зустрічах», - сказав Олег Синютка.

Відповіді на питання, коли ж зі Львова вивезуть сміття, ніхто так і не почув. На запитання журналістів Геннадій Зубко відповів: «Є діючий меморандум, по якому працюють не всі міські голови, розпорядженням комісії з надзвичайних ситуацій треба дати їм вказівку приймати сміття зі Львова. Я активно долучуся до того, щоб інші області підписали договори, аби сміття вивезли. Важливо, щоб мотивація була в договорах. Львів має зрозуміти, що витрачатиме шалені кошти до будівництва тимчасового полігону, наприклад біля ТЕЦ-2».

«Я тільки можу сказати те, що сміття повинні забрати спільно всі разом. На це потрібно два тижні. Чотирнадцять діб потрібно для того, щоб вивезти сміття, але для того потрібна політична воля міського голови, потрібно прибрати політичний піар і зробити цю роботу», - заявив Геннадій Зубко.

Олег Синютка заявив: «Я вам гарантую, що без приїзду віце-премєр-міністра ми би не змогли отримати чіткий план дій (який ми завтра будемо мати вже погоджений) щодо вивозу ТПВ зі Львова, бо на сьогодні система вивозу у місті є дезорганізована. Перший раз ми витратили до тижня, потім більше як 10 днів. Тепер треба однозначно більший термін часу. Реальну дату можна буде назвати завтра чи післязавтра».

Він заявив, що після візиту Зубка сміття зі Львова вивезуть.

«Після приїзду віце-прем'єр-міністра вивіз розпочнеться, пройде якийсь період часу, коли буде очищено місто від сміття. Але для того, щоб назвати кінцеву дату, треба узгодити з полігонами графік прийому сміття. Однак це також буде одноразовий вивіз і друга частина – це системний вивіз. Зараз вже цілий ряд міст системно приймають відходи зі Львова. Просто треба збільшити кількість міст», - сказав Олег Синютка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ