Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

За понад 20 років у Почаївській Лаврі не було жодної перевірки з міністерств

За понад 20 років у Почаївській Лаврі не було жодної перевірки ані від Мінрегіонбуду, ані від Мінкульту.
Фото: shutterstock

Про це заявила народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, передає пресслужба Верховної Ради. 

За словами політикині, проєкт Постанови про звернення Верховної Ради до Кабміну із пропозицією розірвати з УПЦ МП договір оренди комплексів споруд Почаївської Лаври — це політичний крок. Народні депутати є виразниками інтересів українського народу, і вони відчувають відповідний запит суспільства.

«Я сама з Тернопільської області й відчуваю запит суспільства чи не найбільше, проте цей процес має знайти продовження в юридичній площині. Сподіваюся, що під час розгляду Верховна Рада підтримає цю заяву. Але й без того Міністерство культури та інформаційної політики погодилося, що необхідно зайнятися цим питанням, зокрема вивченням договору. Річ у тім, що за понад 20 років, які Московський патріархат безоплатно користується Почаївською Лаврою, яка є державною власністю України, там не було жодної перевірки ані від Мінрегіонбуду, ані від Мінкульту», — зазначила вона.

За її словами, представників держави не допускали на територію, тож невідомо, що там за цей час будували чи перебудовували.

«Ми сподіваємося, що Кабмін навіть не буде чекати ухвалення постанови Радою, а вже вивчатиме відповідні документи. Там договір був підписаний ще за часів Леоніда Кучми. Він ще більш невигідний, ніж стосовно Києво-Печерської Лаври. Сьогодні є політична воля. Я впевнена, що все буде в межах чинного законодавства. Цілком можливо, що й у межах нового законодавства, адже наш парламент має ще схвалити законопроєкт про заборону діяльності будь-якої релігійної організації, яка має зв’язки з країною-агресором», — сказала народна депутатка.

Вона також нагадала, що громади й міста, які мають певні договори про оренду будівель чи землі із представниками Московського патріархату, мають право розривати такі договори.

«Громади на місцях можуть організовувати переходи з УПЦ МП в українську церкву - ПЦУ, але цей процес теж тривалий. Тут багато бюрократії, тому, коли доопрацьовуватимемо законопроєкт стосовно заборони діяльності релігійних організацій, зв’язаних із РФ, ми обов’язково внесемо певні покращення щодо зловживань представників церкви, які не хочуть віддавати майно громадам», — зауважила Євгенія Кравчук.

Вона наголосила, що зараз Росія використовує церкву як зброю і намагається подавати ситуацію в Україні як начебто релігійне переслідування. І в цьому випадку дуже важливо, щоб фінальне рішення ухвалювалося судом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ