Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Спорт

За "продаж" Росії кримських спортсменів має взятися прокуратура - міністр

Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов вважає неприйнятним перехід окремих кримських легкоатлетів та деяких інших українських спортсменів до Російської Федерації.

Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів, коментуючи дозвіл Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ) виступати за збірну Росії окремим кримським легкоатлетам, які прийняли російське громадянство, за фінансову компенсацію у 170 тисяч доларів США, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Скажу відверто і чітко. З патріотичних та морально-етичних переконань для мене як міністра і громадянина перехід окремих кримських легкоатлетів та будь-яких інших українських спортсменів під час російської збройної агресії проти нашої держави є неприйнятним", - сказав міністр.

За його словами, міністерство не брало участь у процесі переходу цих спортсменів із юрисдикції однієї національної федерації до іншої.

"Згідно з міжнародним спортивним правом, це питання вирішується виключно між трьома недержавними інституціями. Як мене поінформували, питання стояло так: або кримські легкоатлети, які прийняли російське громадянство, однаково виступатимуть за збірну Росії і при цьому українська сторона нічого не отримає взамін; або Федерація легкої атлетики України отримає принаймні компенсацію у розмірі 170 тисяч доларів", - зазначив Жданов.

Керівник спортивного відомства також повідомив: оскільки ці події набули суспільно-політичного резонансу, він доручив провести службове розслідування стосовно свого першого заступника Ігоря Гоцула, який є президентом ФЛАУ.

"Матеріали перевірки будуть направлені до Генеральної прокуратури України. Там мають дати правову оцінку таким рішенням", - наголосив міністр.

Водночас він категорично заперечив, що нібито з його дозволу Росії були продані кримські спортсмени і він за це отримав якісь кошти.

"Прошу Генеральну прокуратуру України здійснити відповідну перевірку і щодо мене особисто. Мені приховувати і боятися нічого", - підкреслив Жданов.

Як відомо, після незаконної анексії Криму Росією деякі українські спортсмени вирішили змінити громадянство. Серед них, зокрема, олімпійський чемпіон з кульової стрільби Артур Айвазян, чемпіонка Європи з метання списа Віра Ребрик.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ