Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Забезпечення безпеки продуктів харчування - виклики для бізнесу та споживачів

Які продукти можна вважати небезпечними для здоров’я людей?

Небезпечні харчові продукти - ті що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини.

Багато харчових продуктів можуть бути забруднені такими бактеріями, як Salmonella, E. coli, Listeria, а також іншими мікроорганізмами. Некоректна обробка чи неправильне зберігання їжі може призвести до розмноження цих бактерій та спричинити харчове отруєння.

Харчові продукти також можуть бути заражені вірусами. Сирі чи недостатньо оброблені харчові продукти створюють ідеальні умови для передачі вірусів, таких як гепатит A чи норовірус.

Деякі харчові продукти можуть містити паразитів, таких як круглий черв'як, токсоплазма. Джерелом паразитарних інфекцій є сира чи недостатньо оброблена риба, м'ясо та інші продукти.

Неправильне виробництво чи неконтрольоване використання хімічних речовин може призвести до забруднення їжі шкідливими хімічними речовинами (пестициди, гербіциди, важкі метали чи антибіотик) та впливати на здоров'я споживачів.

Споживання неякісних харчових продуктів призводить до різних ризиків для здоров'я споживачів, таких як харчові отруєння; інфекції, хвороби (сальмонельоз, ешерихіоз, лістеріоз, гепатит A); алергічні реакції; токсикологічні ефекти і навіть психологічний вплив. Споживач неякісних харчових продуктів ризикує втратити не тільки здоров’я, працездатність, але й життя.

Запобігання цим ризикам включає в себе дотримання правил гігієни при готуванні та споживанні їжі, вибір якісних продуктів, правильне їх зберігання та приготування. Регулярні огляди та контроль якості продуктів також є важливими для забезпечення безпеки харчових продуктів.

Яка відповідальність бізнесу за отруєння людей харчовими продуктами та готовими стравами ?

Харчування людей надзвичайно відповідальна справа тому й відповідальність за порушення санітарних правил щодо безпеки їжі - відповідна та закріплена в Кримінальному кодексі України. Зокрема в статті 325 «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням» вказано, що порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( в грошовому еквіваленті це 134 200 грн.) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. А ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки- караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Як побудувати систему що буде забезпечувати санітарну безпеку Ваших страв?

Неякісне управління якістю та безпечністю харчової продукції на різних етапах виробництва та у процесі її транспортування, реалізації, зберігання, приводить як до захворювання населення, так і до додаткових втрат, штрафів, банкрутства бізнесу.

Виробники, постачальники продуктів харчування, заклади харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я населення.

  1. Впровадити систему управління безпечністю харчових продуктів HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). HACCP є єдиною системою забезпечення безпеки харчової продукції, яка довела свою ефективність і прийнята міжнародними організаціями. Вона дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних чинників.
  2. Постійно проводити комплексні хімічні та мікробіологічні дослідження якості продуктів харчування. Це повинно бути ключовим фактором для бізнесу, який прагне не лише задовольняти очікування споживачів, але і забезпечити стійкість на ринку та високий рівень довіри споживачів.

Які переваги отримують виробники та постачальники харчових продуктів що контролюють безпечність ?

По-перше, уникнення кримінальної відповідальності та забезпечення здоров'я споживачів.

По друге, вплив на репутацію бренду, яка є ключовим фактором успіху бізнесу у галузі харчової промисловості. Комплексне дослідження дозволяє виробникам контролювати якість та безпеку своїх продуктів, уникати негативних ситуацій, які серйозно підірвуть довіру споживачів.

По третє, дотримання вимог ринку та стандартів якості. Щоб відповідати вимогам законодавства, стандартам галузі та споживчим очікуванням, що визначає конкурентоспроможність компанії, необхідно систематично проводити якісні дослідження продуктів харчування.

По четверте, залучення та утримання споживачів. Споживачі стають дедалі свідоміші та вимогливіші. Вони уважно вивчають інформацію на етикетках, читають відгуки та обирають продукти, які вони вважають найбільш безпечними та високоякісними.

Отже, комплексне дослідження якості та безпеки продуктів харчування - це не лише інструмент контролю, але й стратегічний ресурс для підтримання конкурентоспроможності, побудови стійкої репутації та створення продуктів, які відповідають найвищим стандартам якості та безпеки.

Де замовити комплексні дослідження щодо безпечності харчових продуктів ?

Кваліфікований персонал Компанії «Центр ЛТД» проводить мікробіологічні дослідження якості харчової продукції, напоїв та продовольчої сировини з використанням сучасного обладнання та європейських методик у власній акредитованої лабораторії

Лабораторія облаштована за всіма необхідними правилами у відповідності до вимог Державних санітарних правил ДСП 9.9.5.-080-02 «Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю» та міжнародного стандарту EN ISO/IEC 17025 (EN ISO/ IEC 17025:2017, IDT: ISO/IEC 17025:2017, IDT.

Лабораторія компанії акредитована на дослідження щодо:

  • харчових продуктів та продовольчої сировини,
  • готових кулінарних виробів,
  • продукції громадського харчування,
  • напоїв,
  • змивів та відбитків з поверхонь.

«Український бізнес має всі можливості бути одним із передових експортерів безпечної харчової продукції та сировини з високим прибутком на ринки Європи та світу, але для впровадження цих можливостей необхідно запровадити жорстку систему контролю безпечності харчової продукції», – зазначає директор Компанії Олег Бота.

Контакти для надання індивідуальної пропозиції щодо хімічних та мікробіологічних досліджень: 79026, Львів, вул.Сахарова, 41, +380 67 281 36 40, +380 95 145 68 82, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ