Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Загальний обсяг видатків обласного бюджету Львівщини планують скоротити на 73 млн грн

За всі роки незалежності України Львівщина ще не мала такого нелюдського бюджету. Про це сьогодні, 30 грудня, на прес-конференції повідомила голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Ірина Сех.

«Очевидно, що при уточненні державного бюджету частина цих субвенцій буде передбачена, але ми добре розуміємо, який буде механізм їх розподілу: в ручному режимі, на вигідні владі проекти і під конкретних кандидатів до Верховної Ради, які будуть висуватися від провладної політичної сили та її сателітів. Але найбільша небезпека цього бюджету полягає в тому, що він відкрито ставить за мету повне знищення місцевого самоврядування на Львівщині»,– зазначила Ірина Сех.

Як вона зазначила, за 20 років і Україна, і Львівщина постійно переживали серйозні труднощі в економіці. Бюджет жодного року не можна було назвати легким і досконалим. Але такого антисоціального, нелюдського бюджету, який нам подали вчора, Львівщина ще не бачила.

«Ми усвідомлюємо важливість головного фінансового документа області і вимагаємо від обласної державної адміністрації до початку бюджетних слухань (3 січня наступного року) подати до обласної ради доопрацьований проект обласного бюджету, який має містити необхідні для громади області видатки»,– заявила вона.

За словами голови комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Ярослава Качмарика , бюджет повинен бути іншим.

«Мене дивує, що бюджет декілька днів тому затвердили, а президентвже говорить,що його мінятиме й неодноразово. Вони так можуть робити. Ми згідно з бюджетним кодексом можемо вносити зміни лише через 9 місяців. І тому ми повинні добре думати, який документ ухвалювати», – зазначив Ярослава Качмарика.

Вперше за останні десятиліття скорочується загальний обсяг видатків обласного бюджету – на 73 млн. грн порівнянні з очікуваним виконанням бюджету у поточному році. І це – на тлі збільшення видатків за заробітну плату на 17 – 20% та видатків на оплату енергоносіїв на 27% та шалених темпів інфляції.

Як повідомила Ірина Сех, наступного року Львівська область отримає вдвічі меншу додаткову дотацію з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. Не передбачаються і деякі субвенції з державного бюджету інвестиційного характеру: на соціально-економічний розвиток (у 2011 році було 34,8 млн грн), на реалізацію пріоритетів розвитку регіонів (59,2 млн грн), на заробітну плату працівникам бюджетної сфери та поліпшення умов праці медичних працівників та інші субвенції.

При складанні проекту Держбюджету на 2012 рік Кабінет Міністрів України декларував відновлення і зміцнення інституту місцевого самоврядування як найважливішої підвалини демократії та забезпечення його реальної матеріально-фінансової забезпеченості. Насправді, принципи формування дохідної частини місцевих бюджетів не те що не змінилися, а лише погіршилися. Якщо цього року приріст доходів державного бюджету на території області становив 25,2%, то до місцевих бюджетів – лише 10,3%.

Центральна влада пішла шляхом звуження прав місцевого самоврядування та майже повного його позбавлення фінансової незалежності. Зокрема: на 20,8 млн грн зменшився загальний обсяг трансфертів (дотацій і субвенцій) з державного бюджету; на 489,3 тис грн, або на 3% зменшується обсяг власних доходів обласного бюджету, тобто так званого «другого кошика»); на 33,8 млн грн, або на 24,9% зменшується обсяг спеціального фонду обласного бюджету через скасування податку на власників транспортних засобів, який зараховувався до обласного бюджету, та власних доходів бюджетних установ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ