Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Заходи з енергоефективності економлять великі кошти – експерт

Про ефективне використання енергії та заходи енергоощадності йшлося у Львівському ЦРМС під час семінару «Енергоощадність та енергоефективність. Аналіз позитивних практик»

Серед учасників семінару були представники шести громад (Великолюбінської, Розвадівської, Тростянецької, Мостиської, Судововишнянської і Рудківської), у яких попередньо зробили тепловізійну зйомку комунальних та адміністративних приміщень, що знаходяться у власності ОТГ.

«Кожна зекономлена копійка із вашого бюджету на енергоносіях, може бути розприділена на більш важливі справи у вашій громаді», - розповідає виконавчий директор Української некомерційної енергетичної агенції Олег Масняк.

За словами експерта, енергоаудит можна робити будь-коли, а от тепловізійну зйомку краще підлаштувати під погодні умови. Найкраще, коли різниця температур внутрішньої і внутрішньої становить не менше 15 градусів за Цельсієм. Найкраще робити її вранці і в похмуру погоду, бо протягом дня може пригріти сонечко і стіни трохи нагріються. Це може суттєво спотворити результати замірів. Але можна заміряти і з північної сторони, де найменше потрапляє сонячного проміння.

«Часом нові встановлені двері мають непогані енергоощадні властивості, але встановлені вони так, що пропускають тепло. Якщо над дверима є бетонні піддашки чи інші виступаючі форми, то вони суттєво спричиняють тепловіддачу. Рекомендується встановити приставні чи ковані піддашки. Це трохи здорожчує вартість робіт, але позитивно позначається на енергозатратах», - зазначив Андрій Масняк.

Учасникам семінару представили можливості співпраці з профільними асоціаціями та установами, і презентували проект енергоефективності "Розумне енергоспоживання для добробуту громад Львівщини".

Щоб більш детально вивчити результати проекту, представник громад відвідали місто Жовкву. З 2015 до 2019 у Жовкві реалізовували проект енергоефективності у межах програми Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проекти». На модернізацію витратили 860 тис. євро. Завдяки проекту один район міста повністю перевели на альтернативне паливо.

І, як наслідок, споживання природного газу тут скоротилося майже вдвічі. Навесні 2019 року відкрили котельню, яка працює на відходах деревини.

Учасники семінару оглянули сучасну систему енергоощадності у ДНЗ №1 та модернізовану комунальну котельню. У садочку зробили теплоізоляцію огороджувальних конструкцій будівлі, встановили рекуператори повітря, теплову помпу, замінили систему опалення, облаштували сонячний колектор для гарячого водопостачання.

«Наслідком таких заходів, окрім зниження споживання енергоресурсів, стало підвищення теплового комфорту та мікроклімату в приміщеннях, зниження рівня захворювання дітей та працівників, підвищення рівня довіри батьків до ДНЗ, збільшення терміну експлуатації будівель», - ділиться враженнями директор садочку Надія Білан.

За результатами проекту «Розумне енергоспоживання для добробуту громад Львівщини» 2014-2017 рр., виконано енергетичні аудити для 87 будівель бюджетної сфери для м. Кам′янка-Бузька, м. Жовква та Департаменту охорони здоров′я Львівської обласної державної адміністрації; відібрано три будівлі для реалізації заходів з енергозбереження; реалізовано заходи з енергозбереження для: Львівського обласного центру служби крові у Львові, Центру розвитку дитини у Кам′янка-Бузькій та ДНЗ №1 в м. Жовква, обладнано відновлювальні джерела енергії (теплова помпа та сонячні колектори для ГВП) для садочків у містах Жовква та Кам′янка-Бузька; проведено закупівлю програмного забезпечення енергетичного моніторингу для Департаменту ПЕК ЛОДА (на сьогодні в базі більше 2000 об’єктів області). У співпраці з ЛОР розроблено та затверджено рішенням ЛОР № 168 від 31 травня 2016 року «Програму енергозбереження для бюджетної сфери Львівщини на 2016 – 2020 роки».

До того ж залучено значні суми коштів від Фонду Східна Європа, впроваджено механізм енергосервісних контрактів, проводиться низка заходів.

Семінар відбувся у Львівському ЦРМС, створеному за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ