Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бібрка-Львів: перший крок зробили. Що ж далі?

Договір про співпрацю у сфері освіти, який місяць тому підписали міські голови Львова та Бібрки Андрій Садовий та Роман Гринус, офіційно схвалений профільним міністерством і вступив в силу.

Йдеться про спільне фінансування комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Личаківського району м. Львова» (ІРЦ Личаківського району), оскільки тут отримують послуги діти з особливими освітніми потребами також і з Бібрської МТГ. Адже Бібрська міська рада не потребує утримання власного Інклюзивно-ресурсного центру, відтак ще раніше звернулася до Львівської міської ради щодо надання послуг для своїх дітей з особливими освітніми потребами в ІРЦ Личаківського району.

«Це перший договір про співробітництво між громадами, у цьому випадку – Львівською і Бібрською. Важливо, що наше співробітництво стосується дітей – Львів ділиться своїми можливостями, які створенні в ІРЦ Личаківського району, щоб діти з Бібрської громади отримували освітні послуги найкращої якості. Маючи можливості і потенціал такої установи, ми готові ділитися цим ресурсом з сусідніми громадами. Ми відкриті і зацікавлені у співпраці з сусідніми громадами, бо таким чином  ми усі стаємо успішнішими. І маємо можливість спільно змагатися за ще кращу якість життя наших мешканців», -  зазначив у часі підписання договору межи Бібркою та Львовом керівник департаменту міської агломерації ЛМР Юрій Лукашевський.

Бібрська громада та Львівська МТГ підписали двосторонній договір про муніципальне співробітництво, який став в Україні першим документом такого типу, коли велика міська громада, центр визначеної держави потенційної агломерації, офіційно співпрацює із меншоюсусідньою громадою. І приємно, що піонером в цьому виступає саме Львівщина.

Поки діти з особливими потребами навчаються у Львові, у Бібрській міській раді приглядаються до перспектив розвитку території майбутньої Львівської агломерації. Власне міжмуніципальний договір – один із перших вагомих кроків у цьому напрямку. «Це ті напрацювання, які дали би нам в подальшому дасть нам спільне бачення тих громад, які є біля об’єднані біля Львова. Думаю, нам це набагато краще разом це напрацьовувати, аніж поодинці», - коментує справу міський голова Бібрки Роман Гринус.

Саме виходячи з цього розуміння Бібрська громада проявила ініціативу і долучилась до розробки стратегії Львівської агломерації, яка розпочалась дещо раніше за ініціативою Львівської ОВА і за підтримки Рада Європи.

Бібрка шукатиме своє місце в агломерації та пропонує ласкаво іншим громадам свій досвід у певних царинах, де має успіхи. «В первинній ланці медичній згідно із реформою ми добре просуваємося. Є певні напрацювання у розвитку спорту. Добре в нас поставлена справа щодо культурної спадщини», - розповідає мер міста Гринус. Натомість напрацювати спільні проєкти, до прикладу щодо транспорту, було би вигідно усім – і мешканцям Бібрки, і жителям потенційної агломерації. Адже багато людей працюють у Львові; водночас і громада зацікавлена у якісних фахівцях для свого розвитку.

Довідка.

Бібрка – справжній скарб для туристів. Вона, уперше згадана в літописах ще 1211 року, правдоподібно утворилася із поселення мисливців за бобрами, звідки мабуть і назва. Тварин відловлювали для поблизького княжого Звенигорода.

Часи сучасніші просто рясніють і сумними (як-от знищення місцевих євреїв нацистами), і звитяжними (викрадення підпільниками УПА з-під носа тих же ж німців цілої… друкарні!) сторінками. Відтак тут є що побачити і що відчути. Неподалік, до речі, цілий парк розваг із атракціонами на будь-який дитячий чи дорослий смак. Окрім того, тут зуміли зберегти значну частину промислового потенціалу. Так що для інвестора чи просто відвідувача Бібрки є сенс не лише подивитися на пам’ятник боброві, але й пильніше приглянутися до цієї цікавої громади.

Цікаві статистичні дані: Бібрська міська територіальна громада – це місто м. Бібрка (центр ТГ), смт Нові Стрілища та 44 сільських населених пунктів.

Площа території ТГ – 433,9 км².

Загальна чисельність населення ТГ станом на початок січня 2022 року – 18546 осіб.

Рівноправні партнери могли би об’єднати зусилля, зокрема у міжнародній співпраці. Цікавим видається у Бібрці історія польських агломерацій. Біля Варшави, каже мер Гринус, сім громад – промислові або рекреаційні – об’єднали спільні зусилля. В них є агенція, яка працює на всіх, аби сформувати напрями подальшого розвитку і бачення свого місця в Польщі та Європі. Такий метод управління, якщо була би створена агенція (за умови її співфінансування громадами Львівської агломерації) давав би мультиплікаційний ефект. «Кожна громада не буде бігати десь щось шукати. Думаю, що мала би бути створена така агенція, яка буде слухати, що би хотіла громада. І масштабувати проєкти. Тоді не буде боротьби між громадами, має бути партнерство», - розповідає мер Бібрки Роман Гринус.

Якщо ідемо в ЄС, мають бути спільні партнерські стосунки – без політики і з прицілом та поштовхом на майбутнє, оцінюють стан справ у Бібрці. Що ж до європейських грантів, говорить мер міста Гринус, набагато ефективніше, якщо кілька громад подадуть один проєкт. Рано чи пізно війна закінчиться перемогою. Тому зараз треба напрацьовувати спільні речі, проєкти – у рамках простих нормальних, зокрема і господарських, стосунків межи громадами.

Бібрка хоче рухатися далі. 46 населених пунктів громади – здебільшого села. Не усюди є добра дорога, доволі гостра проблема із транспортом. Тут динамічно розвивають сільське господарство. Але потрібна якісна робоча сила, техніка. Втім, це загальноукраїнська проблема, молодь не хоче лишатися у селі – відтак треба людей зацікавити. А спільними зусиллями у рамках Львівської агломерації проєкти розвитку транспорту, економіки, туризму тощо зможуть дати друге дихання таким громадам як Бібрка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ