Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Захисник, який втратив зір, проходить реабілітацію у центрі НЕЗЛАМНІ

Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
1/3
36-річний воїн Олександр Юрченко втратив зір на полі бою, вибирався наосліп та мужньо сприйняв новину, що більше ніколи не зможе бачити. Про це інформує ЛМР.

Сьогодні захисник вчиться наново орієнтуватися у просторі та відчувати навколишній світ на дотик. А допомагають йому у цьому спеціалісти Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN).

Олександр Юрченко – 36-річний доброволець з міста Прилуки, що на Чернігівщині. Важкого поранення воїн зазнав наприкінці листопада 2023 року на Куп’янському напрямку. Це був мінометний обстріл. Олександр пам’ятає, як відчув, що йому посікло руки та обличчя, а в очах почорніло. Аби вижити, йому довелося навмання вибиратися з-під обстрілу. Олександр наосліп йшов лісопосадкою і дивом натрапив на бліндаж “своїх”.

З передової пораненого захисника евакуювали до однієї з харківських лікарень. Каже, що навіть не запитував, чи знову буде бачити. Бо, мовляв, одразу ж зрозумів, що назавжди втратив зір.

«Я не з таких, що здаються. Життя продовжується», – каже Олександр уже у центрі НЕЗЛАМНІ, де проходить реабілітацію і адаптується до життя в нових обставинах. Нині з ним працює ерготерапевт, який складає індивідуальну програму занять для пацієнта. Разом зі спеціалістом захисник вчиться орієнтуватися в просторі, впізнавати побутові предмети та навіть користуватися комп’ютером.

Реабілітація незрячих – дуже потрібний напрямок. Поранених захисників, які частково або повністю втратили зір, із кожним днем війни – все більше. За даними Національної служби здоров’я України, лише від лютого 2022 року по липень 2023, майже 39 тис. людей було вперше поставлено діагноз, пов'язаний із сліпотою та зниженням зору. У закладах вищої освіти досі немає сертифікованих навчальних програм із підготовки фізичних та ерготерапевтів для роботи саме з незрячими пацієнтами. Тож спеціалісти реабілітаційних центрів самотужки розробляти такі програми. Напрацювати їх фахівцям Центру НЕЗЛАМНІ вдається в межах спільного з Програмою розвитку ООН (UNDP) проєкту «Побачимо перемогу: програма реабілітації для людей з порушеннями зору», який вдалося реалізувати за фінансової підтримки уряду Японії. В межах проєкту було придбано спеціальне обладнання для відновлення та адаптації таких пацієнтів, а також напрацьована нова модель реабілітації. Вона охоплює роботу з адаптації та розвитку життєво-необхідних в нових умовах навичок, таких як орієнтування у просторі, мобільність, ведення домашнього господарства, використання телефоном та комп’ютера. Крім того, в межах цього проєкту, центру НЕЗЛАМНІ буде надано обладнання для очного протезування та забезпечено навчання офтальмологів-протезистів, фізіотерапевтів та психолога. Все це свідчить про комплексний підхід та створення всіх належних умов для реабілітації пацієнтів з порушеннями зору.

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ