Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заклади фахової передвищої освіти проходять акредитацію освітньо-професійної програми по-новому

У реаліях сьогодення питання підготовки фахівців для різних галузей стає все більш актуальним. Конкурентно здатний на ринку праці випускник закладу фахової передвищої освіти -  це основна мотивація для того, аби запровадити прозору, якісну та дієву систему акредитації освітньо-професійних програм,  оцінити освітню діяльність закладу  за програмою на предмет забезпечення та вдосконалення якості фахової передвищої освіти. 

З цією метою Державна служба якості освіти України розпочала цю процедуру для закладів, які планують випуск в лютому 2022 року за новими, вперше започаткованими освітньо-професійними програмами в межах спеціальностей, та неакредитованими за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст», а тим закладам освіти, що планують випуск у червні 2022 року і не мають акредитації, рекомендовано подавати документи з березня 2022 року. Процедура відбувається за новими правилами і триває два місяці з моменту подання заяви до прийняття рішення. 

Державна служба якості освіти України на офіційному вебсайті  https://sqe.gov.ua  оприлюднила:

  • роз’яснення процедури проведення акредитації освітньо-професійних програм у сфері фахової передвищої освіти;
  • перелік документів, що подає заклад фахової передвищої освіти для проходження акредитації освітньо-професійних програм;
  • етапи проходження акредитації;
  • критерії оцінювання якості освітньо-професійної програми та освітньої діяльності за цією програмою;
  • рекомендації щодо застосування критеріїв оцінювання якості освітньо-професійної програми й освітньої діяльності закладу освіти за певною програмою.

Акредитація проводиться для: встановлення відповідності якості освітньо-професійної програми та освітньої діяльності за цією програмою вимогам та критеріям; допомоги закладам освіти у визначенні сильних і слабких сторін, можливостей і загроз реалізації освітньо-професійної програми; надання усім зацікавленим сторонам інформацію щодо якості освітньо-професійної програми та освітньої діяльності закладу освіти за цією програмою; посилення довіри до фахової передвищої освіти в Україні; сприяння інтеграції закладів освіти до Європейського освітнього простору.

Варто зауважити, що акредитація – це не перевірка закладу фахової передвищої освіти, а оцінювання з метою вдосконалення освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти, допомога у визначенні їх сильних і слабких сторін. Перевагою нової процедури акредитації є можливість ознайомитися з її результатами у відкритих джерелах.

Позитивом в організації процесу акредитації освітньо-професійної програми є розроблені Державною службою якості освіти України чіткий механізм, терміни та графіки планового проведення акредитації освітньо-професійної програми фахової передвищої освіти, створення реєстру експертів.

Якісна фахова передвища освіта – це освіта, яка відповідає вимогам часу, потребам суспільства, ринку праці, європейським та державним стандартам, зорієнтована на потреби учасників освітнього процесу, роботодавців та батьків здобувачів освіти. 

Для проходження акредитації необхідно надати документи, а саме: 

  • заява про проведення акредитації освітньо-професійної програми (Додаток 3 до Положення про акредитацію освітньо-професійних програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів фахової передвищої освіти (пункт 1 розділу II Положення));
  • освітньо-професійна програма та навчальний план за цією програмою;
  • відомості про самооцінювання відповідно до критеріїв (Додаток 1 до Положення про акредитацію освітньо-професійних програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів фахової передвищої освіти (пункт 2 розділу I Положення));
  • рецензії (відгуки) роботодавців та/або керівників баз виробничих практик за останні п’ять років (за наявності).

Безпосередньо проводить акредитацію Державна освітня установа «Навчально-методичний центр з питань якості освіти»  http://ak.gov.ua/  – це державна освітня установа, що підпорядкована Державній службі якості освіти України  та яка відповідно до наказу Голови Служби https://cutt.ly/APk8yMe  уповноважена на виконання акредитаційної експертизи освітньо-професійних програм закладів фахової передвищої освіти в частині її організаційного та методичного супроводження. 

Довідково:

24 грудня 2021 року набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України від 1 липня 2021 року № 749 «Про затвердження Положення про акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти», згідно з яким здійснення процедури акредитації покладено на Державну службу якості освіти України. 

Документи та матеріали для акредитації освітніх програм закладів фахової передвищої освіти подаються через форму на сайті Державної служби якості освіти України за посиланням: https://sqe.gov.ua/diyalnist/akreditaciya/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ