Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львів’янам готують «Мандрівку в минуле»

1/3
Перша за двадцять років виставка, яку готують працівники Державного природничого музею у Львові, буде особливою, адже з одного боку це буде розповідь про феноменальну знахідку, надзвичайно захопливу історію двох експонатів - мамонта і волохатого носорога, а з іншого боку – це розповідь про унікальну місцевість, де ці знахідки відкопали. Виставка називається «Мандрівка в минуле». Про це в інтерв’ю Гал-інфо розповів завідувач відділу ландшафтного та біотичного різноманіття, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Державного природознавчого музею Національної академії наук України Андрій Бокотей.


«На невеликій площі у кілька гектарів справжня скарбничка. В шахті, де виявили останки  мамонта та волохатого носорога поруч з ними було знайдено і жабу, і сову, і кістку великорогого оленя і уламок списа давньої людини», - розповів Андрій Бокотей.

У Державному природознавчому музеї Національної академії наук України сподіваються, що вже у цьому році запросять львів’ян на першу за багато років виставку.

«Ця виставка присвячена історії знахідки двох дуже цінних, напевне, найцінніших експонатів музею. Це знахідки туш волохатого носорога і мамонта. Власне не скелетів, не кісток, а туш, які були законсервовані природою в нафті та озокериті. Ця знахідка була зроблена в 1907 році на Передкарпатті в селі Старуня Богородчанського району, коли добували озокерит. Тоді працівники в шахті на глибині 12,5 м спочатку виявили  тушу мамонта, а потім, коли його витягли, побачили ще одну тварину – волохатого носорога. Ці тварини жили десь близько 20-15 тис років тому. В Європі це була перша подібна знахідка вимерлих тварин, бо зазвичай подібні екземпляри знаходили на півночі, у вічній мерзлоті, але тут зовсім інакша форма консервування – це нафтопродукти, і в нас сьогодні є зразки внутрішніх органів, сухожилля, шкіри, кості, маємо опудало, зроблене з волохатого носорога, і маємо повний кістяк мамонта», - розповів Андрій Бокотей.

Волохатий носоріг. Фото: istpravda.com.ua.

Експерт розповів, що знахідка, яка була виявлена цілком випадково, стала надзвичайно великою подією, і преса усього світу обговорювала це.

Андрій Бокотей зазначає, що якби не інженер, який зауважив на відвалі шахти великі кістки і повідомив про це до Львова, то, очевидно, що експонати були б втрачені.

«Робітники, які знайшли мамонта, подрібнили його і викинули на відвал, вважаючи, що то якась велика домашня тварина, наприклад, віл. А шкіру, яка була збережена в доброму стані, вони взагалі порізали на шматки і порозбирали собі на постоли. Пізніше, коли приїхала делегація з музею Дідушицького зі Львова збирати ті рештки, то частини шкури в людей доводилося відбирати через суд. У нас є ці супровідні листи з Богородчанського суду, якими супроводжувалися клапті шкури, які ще потім досилали до Львова», - розповів Андрій Бокотей.

Окрім того, навколо с. Старуня археологи розкопали близько 17 стоянок давньої людини. До того ж,там сьогодні існує чи не єдиний в Україні і діючий вулкан, який вивергає, то різноманітні солі, то нафту.

Місце під експонати. Фото: istpravda.com.ua

«Це надзвичайно цікавий туристичний об’єкт, який, нажаль, сьогодні не є аж надто відомим серед туристів. От про цю територію ми хочемо розповісти. Ми покажемо глядачам сучасну Старуню, покажемо її початку ХХ століття, коли знаходили там вимерлих тварин, і покажемо Старуню 20-30 тис. років тому, коли там жила давня людина», - зазначив Андрій Бокотей.

Він зазначив, що музею бракує лише 15 тис. грн., щоб виставка запрацювала. Гроші має перерахувати з Держбюджету Казначейство: «Ми не маємо наразі інакших коштів, як з держбюджету, і все, що у нас відбувається, відбувається за кошти держбюджету. Ми просили і владу, і носили листи, але якось не відгукується наша влада на бажання Природничого музею швидше відкрити музей для відвідувачів». 

Зрозуміло, що у день відкриття виставки музей буде переповнений відвідувачами, однак приміщення де розмістять експонати дуже малої площі, тому працівникам музею доведеться продумати організацію виставки.

"Приміщення невелике, а оскільки багато охочих знову потрапити до музею, то, очевидно, що доведеться пробувати проводити запис на екскурсії, бо зали дуже маленькі. Інших наразі просто немає, адже на решті виставкової площі буде будуватися постійна експозиція", - зазначив Андрій Бокотей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ