Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Весна прийшла – футбол в село принесла

Весна прийшла, літо - не за горами, то ж футбольні вболівальники в містах та селах Львівщини все більше говорять про «спорт номер один». Ще б пак, 3 квітня стартує Чемпіонат Львівщини серед команд Вищої ліги, 17 квітня розпочнуться змагання серед команд Першої ліги, а 24 квітня вийдуть на старт команди Другої та Третьої ліг.

Прем’єр-ліга Львівщини, а тепер уже Вища ліга, завжди славилася тим, що була однією з найсильніших в Україні. Винниківський «Рух», «Гірник» з Соснівки, а також СКК «Демня» неодноразово прославляли Львівщину у національному чемпіонаті та Кубку України серед аматорів. Високий рівень обласного футболу часто оцінювали футбольні фахівці, журналісти та вболівальники. На найвищому рівні обласного футболу неодноразово грали відомі, а то й дуже відомі українські футболісти.

Цьогоріч на старт Вищої ліги Львівщини вийдуть мінімум 14 команд, що на чотири більше, аніж торік. Таке рішення прийняли президент клубів на зібранні в Федерації футболу Львівщини.  Про це та інше кореспонденту Гал-інфо розповів голова Федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо.

Ярославе Антоновичу, наскільки важливо було зберегти той формат проведення чемпіонату області в тому вигляді, у якому він проводився раніше?

Недарма говорять, що в суперечці народжується істина. В сьогоднішній нестабільній економічній ситуації завжди виникають певні суперечки. Нам вдалося зібрати президентів і головних тренерів найсильніших команд області і обговорити майбутній формат проведення чемпіонату. Розглядався варіант Прем’єр-ліги з участю 12 команд, а другий варіант передбачав поділ на дві групи, по 10 команд у кожній. Нам вдалося знайти порозуміння, оскільки зійшлися на тому, що матимемо 14-16 команд, які гратимуть в одній групі. Є певні нюанси, щоб у нашому чемпіонаті не було більше 16 команд, оскільки це пов’язано з грошима. 14 команд – ідеальний варіант проведення чемпіонату. 26 ігор у чемпіонаті буде достатньо для того, щоб у гравців розвивалася спортивна майстерність. Прекрасно розуміємо, що деякі наші команди гратимуть у чемпіонаті України серед аматорів, хтось заявиться у Кубку України, тому для команд не буде накладно за календарем брати участь у кількох турнірах одночасно. Якщо буде дуже багато матчів, не одна команда матиме певні зауваження щодо календаря змагань.

Погодьтеся, що дві групи по 10 команд у Прем’єр-лізі - це своєрідний крок назад у розвитку футболу…

Варіант з двома групами по 10 команд у Вищій лізі також мав право на життя. Пропонуючи його, ми, звісно, не мали наміру ослабити рівень чемпіонату, натомість  хотіли у складний час зменшити економічний тиск на команди. Та, на жаль, дуже часто ми сприймаємо бажане за дійсне. Таких клубів, як «Рух», «Демня» чи «Гірник» з Соснівки у нас не багато. Відтак, на зібранні президентів та тренерів переміг здоровий глузд: вирішили, що буде мінімум 14 команд у Вищій лізі, а це означатиме, що слабші команди тягнутимуться до сильніших. За ухвалення такої системи чемпіонату потрібно перш за все віддати належне президентам команд, які самотужки прийшли до такого рішення. Федерація футболу Львівщини готова на будь-які зміни. Головне, щоб вони йшли на користь та на розвиток футболу у нашому регіоні. Думаю, президенти усіх команд зацікавлені у тому, щоб рівень команд залишився високим.

Зрештою, сьогодні навіть професійний чемпіонат Української Прем’єр-ліги втратив свій рівень. Це об’єктивні обставини, які склалися в нашій країні. Власники команд з різних причин сьогодні не можуть виділяти багато коштів на їхнє утримання. Чимало українських футболістів їдуть грати за кордон, а це говорить про те, що знижується рівень українського футболу. Попри це, думаю, через 3-5 років він знову підніметься.

Чи обговорювали тему матеріально-технічної бази клубів та стадіонів, на яких і відбуватимуться матчі уже Вищої ліги Львівської області?

Для прикладу, стадіони у Винниках, Демні та Соснівці є чудовими. На них приємно грати. На жаль, є і такі стадіони, які не відповідають належним нормам. Хочемо уже на наступний рік підтягнути міста та села, щоб у Вищій лізі грали ті клуби, у яких усе добре зі стадіонами та з матеріально-технічною базою. В цьому ж сезоні здебільшого змушені будемо закрити очі на якісь недоліки. Але, можу запевнити, що представники нашої федерації, а саме інспектори на матчах Вищої ліги, їздитимуть на стадіони і дадуть нам усю інформацію про їхній стан та загалом матеріально-технічну базу того чи іншого клубу в області. Рішенням виконкому Федерації ми внесемо до регламенту змагань доповнення, які з команд повинні привезти свої стадіони до відповідного стану.

Цього року буде чемпіонат Вищої ліги, а не Прем’єр-ліги. З чим пов’язана ця зміна?

Це формальність. Назва «Прем’єр-ліга» лякає деякі команди. Є люди, які думають, що цей бренд є дуже високим. Ця назва змушувала людей обдумувати, чи вони дотягують до цього рівня, чи ні. Повірте, усе на рівні психології. Назву «Вища ліга» керівники клубів та містечок сприймають. Можливо, з часом ми повернемося до Прем’єр-ліги, але це не головне. Головне - зберегти рівень футболу в області та розвивати його.

P.S. У чемпіонаті Вищої ліги Львівської області гратимуть такі як команди, як «Рух» (Винники), СКК «Демня», «Бори» (Бориничі), «Гірник» (Соснівка), «Кар’єр» (Торчиновичі), ФК «Миколаїв», ФК «Острів» (Чорний Острів), ФК «Самбір», «Погонь» (Львів), «Думна» (Ременів), ФК «Мостиська», «Сокіл» Золочів, «Юність» (Гійче) та «Гірник» (Новояворівськ). Наразі не до кінця зрозуміла ситуація з командами «Богун» (Броди) та «Хімік» (Новий Розділ).

Жеребкування першого туру чемпіонату Львівщини серед команд Вищої ліги відбудеться у середу, 23 березня у Федерації футболу Львівщини. Початок жеребування о 12:00. У Першій лізі чемпіонату Львівщини гратимуть 24 команди, по 12 команд у кожній групі. На старт Другої ліги вийдуть 12 команд, а ще 10 команд боротимуться за найвищі місця у Третій лізі. Що цікаво, у Вищій та Першій лігах кожна з команд зобов’язана мати юнацький склад гравців 1998-2001 року народження, у командах Другої ліги – 1997-2001 року народження.  

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ