Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

День децентралізації у Верховній Раді. Рахунок 3:2 на користь реформи

У Верховній Раді 8 вересня було оголошено день децентралізації. В рамках цього на вечірньому засіданні народні обранці присвятили близько 70 хвилин розгляду законопроектів, які стосуються процесу децентралізації. Впродовж цього часу Верховна Рада змогла розглянути три законопроекти.

У першому читанні було схвалено законопроект №4676 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об'єднання територіальних громад”. Один із важливих законодавчих актів, який допоможе об'єднатися і піти на перші вибори щонайменше 25 об'єднаним громадам в Україні, які об'єднують громади суміжних районів.

Також у першому читанні ухвалено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища). Цей законопроект врегулює правовий статус старости та визначить коло його повноважень, зокрема в частині участі у розробці бюджету об'єднаної громади та затвердженні рішень ради об'єднаної територіальної громади, що стосуються майна його старостинського округу. Тобто, у випадку ухвалення у другому читанні і підписанні його президентом цей законопроект стане одним із головних запобіжників для того, аби адміністративний центр об'єднаної громади не усував від прийняття рішень інші колишні сільські ради, які увійшли в об'єднану громаду.

У другому читанні ухвалено проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів до місцевих бюджетів. Це дозволить об'єднаним територіальним громадам отримати кошти для утримання на своїй території центрів надання адміністративних послуг, сплата за які відтепер спрямовуватиметься у бюджети громад, а не районів.

Для ухвалення так званих законопроектів про “олійну пляму” – №№4772, 4773 у залі Верховної Ради забракло голосів. З числа присутніх на засіданні законопроект не підтримали 31 депутат від БПП, 18 від Народного Фронту, 15 позафракційних, вся фракція Опозиційного блоку, 2 представника Самопомочі, майже в повному складі фракції і депутатські групи Батьківщини, Відродження та Волі народу та половина фракції Радикальної партії. Це один із найважливіших законопроектів на даній фазі проведення реформи системи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, який дозволив би громадам об'єднуватися і йти на вибори у випадку, коли принаймні половина складу громади, передбаченого Перспективним планом, погодилася на таке об'єднання. Також цей законопроект передбачає введення процедури добровільного приєднання до вже об'єднаних громад за спрощеною процедурою. На жаль, в черговий раз законопроекти “про олійну пляму” не змогли пройти принаймні перше читання. Цього разу забракло 19 голосів.

У підсумку можна сказати, що день децентралізації у Верховній Раді закінчився з рахунком 3:2 на користь реформи. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ