Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Мандри Таїландом – екзотика, яка дивує

Туристичні напрямки настільки швидко розвиваються, що ті керунки, які ще вчора були екзотичними, як от ОАЕ, Чорногорія, Шрі Ланка, переходять у ранг загальнодоступних напрямів для більшості мандрівників, які не уявляють свого літа без мандрівки до моря.

Натомість на їхнє місце приходять нові координати та широти морських курортів, цікавих країн та недосліджених культур і народів.

Цього разу хочу вам розповісти про Таїланд. Мені поталанило відвідати цю країну. Що вразило? Дуже багато речей – адже ця азійська країна дуже відмінна від більшості європейських країн, хоч і далеких. Але розповідаю про все за порядком.

Отож, Таїланд – країна екзотичних вражень у повному сенсі слова. Це єдина країна в світі, де король є покровителем усіх релігій, згідно з Конституцією він повинен бути буддистом. У Таїланді є близько 30 000 буддійських храмів, в яких проживають майже пів мільйона монахів.

На відміну від Камбоджі, Лаосу або В'єтнаму, Таїланд не входить до списку найбідніших країн Азії. До того ж це єдина країна в Південно-Східній Азії, яка ніколи не була колонією.

Сто років тому там вперше запровадили таке поняття як «прізвище». До цього, тайці використовували тільки ім’я. Чи знаєте ви, що слово Бангкок (назва столиці і найбільшого міста Таїланду) на тайській означає «Ангельське місто, прекрасне місто, місто – скарб, чудова світова столиця, обдарована 9 коштовностями, місто щастя, великий і грандіозний Королівський Палац царства перевтіленого бога, подарунок Індри і будова Вішвакарман». Ця назва офіційно занесена до Книги рекордів Гіннесса, як найдовша назва!

Майже всі тайці вивчають англійську мову в школах. Коли тайці розмовляють - то це нагадує мявкання кошенят. Такі звуки чути з їх вуст через те, що в тайській мові багато голосних літер.

Його Величність Король Таїланду – єдиний монарх у світі з американським громадянством. Він також занесений в Книгу рекордів Гіннесса як король, який найдовше перебуває при владі.

У Таїланді одним з найшанованіших тварин є білий слон. До того ж він є символом процвітання й добробуту, а сам Таїланд почесно називають «країною білого слона».

Справжній тайський масаж не має нічого спільного з еротикою. Це один із найдавнішим методів традиційної тайської медицини. У Таїланді він коштує від 6 до 15$ за 2 години в залежності від місця розташування салону. У Бангкоку та на курортах дорожче, в невеличких містечках – дешевше.

Вулична їжа в Таїланді

Про вуличну їжу Таїланду можу розповідати годинами! Загалом навіть краще знайомитися з тамтешньою кухнею в тих місцях, де найбільше скупчення місцевого населення.

Серед величезного асортименту страв тайської кухні часто до часу можна зустріти страви схожі за смаками до європейської кухні – клаб сандвіч- величезна нарізка з сиром, беконом, яйцем та овочами, паста карбонара, фіш енд чипс – картопля фрі з рибою, відбивна з картоплею фрі.

Про кафе та ресторани з гарним дизайном можна сказати одразу – ціни на страви будуть в 2-3 рази більшими, але за смаковими якостями нічим не будуть поступатися їжі з вулиці.

Щодо цін на фрукти в Таїланді – то тут цілком інша історія. Адже країна славиться своїми екзотичними фруктами і ціни на них зазвичай різняться для місцевого населення та туристів. Якщо 1 кг манго вартує лише від 1,4 $, то за скибку (!) доріана доведеться викласти від 3$.

Вуличні кухні «макашниці» - 1,5$.

Food Court (типу їдальнею з самообслуговуванням) – 2,9 $.

Кафе – 5,7 $.

Ресторан (демократичний: мінімальний інтер'єр, пластмасові столи і стільці) - 12$ і більше

Ресторан - 20-45 $ на людину - смачна вечеря в красивому інтер'єрі

Відомі курорти Таїланду

Паттайю називають «королевою азіатських курортів» і «Рів'єрою Таїланду». Ця слава цілком заслужена, адже курорт володіє прекрасними природними умовами: теплим кліматом, свіжим морським вітерцем, повітрям, яке сповнене запахом запашних квітів і диких трав. Навіть сонце дарує оксамитову засмагу неначе на замовлення.

Місцем яке обов’язково треба побачити є плавучий ринок Паттайї, який є найбільшим ринком на воді в Таїланді. Складається з 4-х частин, кожна з яких представляє один з регіонів Таїланду – Північний, Північно-Східний, Центральний і Південний.

Зовні – це невеликі магазини і ресторани, які стоять у воді на палях. Між ними можна пересуватися завдяки місткам або човном по воді.

Крім сувенірів, ви зможете побачити національні тайські танці, показові бої з тайського боксу, картини художників, невеликий храм індійського Бога Ганеші.

На плавучому ринку понад 110 крамниць, в яких за доступними цінами продають вироби ручної роботи, шовк, одяг, іграшки, прикраси, сумки, фрукти (продають прямо з човнів), лікарські препарати на основі натуральних інгредієнтів і, звичайно ж, традиційні тайські сувеніри.

Пам’ятайте, що ринок Паттайї працює щоденно з 10 до 21 год.

Вартість екскурсії до нього – від 6 $.

На під’їзди до цього місця ви побачите безліч автобусів, напис «Floating Market» величезний коребаль. Крім екскурсійногой автобуса, до ринку можна дістатися місцевим транспортом – мотобайком або таксі тук-туку. До речі, водієві варто сказати, що ви прямуєте до «Water Market», оскільки слово «Floating» (плавучий, плаваючий) таксистам незнайоме.

На курорті Паттайя ціни у готелях за ніч від 75 до 880$. До того ж як у всіх  туристичних напрямках, тут дуже часто пропонують зняти окремі апартаменти. Так, найнижчі ціни – загалом 50$ – бувають в травні, а до січня їхня вартість зростає в середньому до 100 $.

Якщо ви маєте намір відвідати Паттайю, то насамперед радять відвідати такі екскурсії як Річка Квай фруктовий рай (від 80$ за 2 дні+ніч), котрусь із великої кількості пропонованих екскурсій до Бангкока (від 50$), морську прогулянку на острови (якщо є фінансова змога Ангкор Ват у Камбоджі – від 115 за 2 дні+ніч), з дітьми радять відвідати екскурсію Dream World (25$), аквапарк Рамаяна (34$), зоопарк Кхао Кхео (11$).

Пхукет – славнозвісний острів-курорт

Острів Пхукет розташований на південному заході Таїланду (до речі, має міжнародний аеропорт), в Андаманському морі. Час польоту 1 година 20 хвилин з Бангкоку на Пхукет.

Пхукет – це місто-острів та курорт одночасно столиця острівної провінції Таїланду. Одне з небагатьох місць на земній кулі, де комфортний клімат завжди! На відміну від інших місць в Таїланді або, наприклад, у В'єтнамі – тут взагалі немає сезону дощів.

Цей острів ще називають «перлиною Андаманського узбережжя». Відпочивати на Пхукеті з дітьми – неймовірне задоволення і за репутацію острова відповість кожен його мешканець!

Відпочинок в Таїланді на Пхукеті сильно відрізняється від того, що пропонує Паттайя. Острів можна охарактеризувати так: це Паттайя з чистим морем, широкими пляжами і численними зеленими оазисами. Тут є все, чим славиться Паттайя: Go-Go бари і різні шоу для дорослих, масажні салони і гіпермаркети. Єдиний мінус – ціни на Пхукеті трохи вище (здебільшого, це стосується вартості проїзду в таксі тук-туках і оренди житла поруч з пляжами).

Натомість на Пхукете зазвичай туристи обирають морські екскурсії, адже велика кількість острові довкола сприяє цьому.

Ви здивуєтеся, бо я також був здивований – деякі відомі голівудські фільми знімали в Таїланді. Ось так! 50 км. від о. Пхукет на острові Пхі-Пхі Ле у бухті Майа Бей, де знімався фільм “Пляж” з Леонардо де Капріо дивує пісок який біліший білого кольору. Отримавши на катері трубки, маски, ласти можна попірнати на рифі або просто погуляти по знаменитому острову, згадавши кадри з фільму.

Ціна на екскурсію до о. Пхі Пхі вартує від 40$, а на острові Джеймса Бонда (краєвиди якого потрапили до однієї зі стрічок кіноепопеї “Золотий Пістолет”) від 45$. Полюбляють туристи мандрувати й Майтоном. Це приватний острів, який перебуває у власного одного з бізнесменів і став гарний туристичним проектом завдяки білому піску й прозорій воді. До речі, існує обмеження, за 1 день острів можуть відвідати не більше 150 осіб, а вартість екскурсії від 10 $. Ось така система попиту й пропозиції.

В місті Бангкок на території Великого Королівського Двору є Храм Золотого Будди. Тут зберігається статуя Сидячого Будди. Вона вилита з золота і важить 5,5 тонн. Їй близько 700 років. Якщо хтось хоче побачити стільки золота одним шматком – ласкаво прошу в цей храм. Раніше від заздрісних поглядів статую ховали під шаром гіпсу. Але одного разу при перевезенні від статуї відвалився шматок гіпсу,тоді виявили скарб..

Дивним є й той чинник, що в Таїланді немає голоду. Сприятливий клімат, що дозволяє збирати урожай по 2-3 рази в рік, постійно забезпечує їду тайців зеленню, овочами і фруктами. А близьке розташування океану – найсвіжішими морепродуктами: рибою, креветками, восьминогами, кальмарами, устрицями, мідіями. У тайців навіть немає поняття “голод” – самого слово навіть не існує! Найголовніша в Таїланді релігія буддизм не накладає ніяких заборон і обмежень в їжі. Тому тайці використовують у своїх блюдах усі види м’яса, рибу у великій кількості, а також безліч овочів і фруктів.

Загалом ціни на продукти харчування цілком нормальні для європейського туриста: 1 л молока – 1,3$, упаковка йогуртів 4 шт – 1,4$, сосиски 4 шт  - 1,2$, пачка макаронів – 1,4$, 1 кг картоплі – 0, 9 $.

Ось такий він – екзотичний Таїланд. Кому цікаво все перевірити й побувати там – мерщій купувати квиток на найближчий рейс! Сьогодні мандрувати світом дуже просто!

Тарас Антонів, мандрівник

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ