Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Майбутнє українських районів: укрупнення чи ліквідація?

В Україні після зміни правлячих еліт внаслідок революції 2013-2014 років була запущена реформа адміністративно-територіального устрою та системи місцевого самоврядування, яка у побуті та засобах масової інформації частіше називається одним словом “децентралізація”.

Якщо говорити про першу складову цієї реформи — реформу адміністративно-територіального устрою, то замість архаїчної радянської моделі сільських, селищних та міських рад в Україні запроваджується модель об'єднаних територіальних громад. Після того, як даний етап завершиться, постане логічне запитання: а що буде з районами? 

Для того, щоб відповісти на дане питання доцільно подивитися на європейський досвід. Станом на сьогодні дві європейські країни — Словенія та Македонія — мають однорівневий адміністративно-територіальний устрій. Тобто базові одиниці — “громади” — є водночас одиницями найвищого рівня. 12 країн Європи, а також частини Великобританії — Уельс, Шотландія та Північна Ірландія — характеризуються дворівневим адміністративно-територіальним устроєм. Таким чином другий рівень — район — є найвищим у цих країнах.

Для 18 європейських країн, а також для Англії та двох суб'єктів федерації Боснії та Герцеговини другий рівень адміністративно-територіального устрою є проміжним між “громадою” та “областю”. 

Із Таблиці 1 видно, що середня площа району в Україні складає 1196 км2, у 12 європейських країн одиниці адміністративно-територіального устрою дрібніші, ніж в Україні, у 22 країн — крупніші.

Таблиця 2 демонструє, що райони в Україні за середньою кількістю населення — одні з найдрібніших в Європі (41,6 тис мешканців). Лише в Латвії, Литві, Португалії та Білорусі адміністративно-територіальні одиниці другого рівня дрібніші, ніж в Україні. 

У Таблиці 3 показана середня кількість базових одиниць адмінтериторіального устрою, які входять в адмінтериторіальні одиниці другого рівня (середня кількість “громад” в “районі”). В Україні в середньому до складу району входить 23,3 сільських, селищних та міських рад. У 16 країн Європи цей показник нижчий, у 17 країн — вищий.

Після старту реформи адміністративно-територіального устрою та системи місцевого самоврядування в Україні об'єдналися 169 громад, з них 16 громад у Львівській області. Середня кількість населення у 16 об'єднаних територіальних громад Львівської області становить 6,26 тис мешканців. Якщо співставити цю цифру із середніми показниками по районах України, то в районі знаходитиметься 6-7 таких громад. Однак практика показує, що значна частина об'єднаних громад виявилися неспроможними і в майбутньому на них ймовірно чекатиме укрупнення. Тому насправді в майбутньому в межах нинішніх районів в середньому може утворюватися 3-5 громад. 

Отже, за кількістю населення райони в Україні одні з найдрібніших в Європі. При цьому Україна — найбільша за площею та шоста за кількістю населення країна Європи. Після завершення процесу об'єднання територіальних громад в Україні у кожному районі може залишитись 3-5 базових адміністративно-територіальних одиниць — громад. В такому випадку наступним логічним етапом адміністративно-територіального устрою в Україні повинне стати укрупнення районів або їх ліквідація.

Якщо говорити про ліквідацію районів як таких і перехід до дворівневої моделі “громада” - “область”, то така модель адміністративно-територіального устрою притаманна для Естонії, Латвії, Албанії, Молдови, Ірландії, Хорватії, Норвегії, Данії, Болгарії, Сербії, Швеції, Нідерландів та Румунії. 

Що стосується укрупнення районів, то серед держав Європи, які можна співставити з Україною по кількості населення,  в Польщі повіт в середньому налічує 88,7 тисяч мешканців, Німеччині крайз  — 185 тисяч, Італії провінція — 552 тисячі, Франції департамент — 672 тисячі, Іспанії комарка — 107 тисяч.

Який варіант обрати — ліквідацію районів чи укрупнення — питання до законотворців та ідеологів реформи адміністративно-територіального устрою та системи місцевого самоврядування. Але цілком очевидно, що наступним етапом реформи після завершення процесу об'єднання громад має стати реформування українських районів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ