Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чиновники ЛОВЦА захищають порушника законів України, - «Права Справа»

Співголова ГІ «Права Справа» Дмитро Снєгирьов вимагає від голови Служби безпеки України В. Грицака невідкладно розпочати досудове розслідування, з підстав можливого скоєння заступником голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації п.Клименко Ю., заступником голови Сватівської РДА Г. Лемешко та юристом Сватівської РДА Широким І, злочину, передбаченого ст.258-5 КК України «Фінансування тероризму.» Про це повідомила прес-служба ГІ «Права Справа».

У заяві Д. Снєгирьова йдеться про наступне:

10 травня 2016 року в Луганській обласній військово-цивільній адміністрації за участі виконуючого обов’язки голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Клименка відбулась нарада з представниками товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання», керівниками структурних підрозділів ЛОВЦА та комунальних підприємств області стосовно погашення заборгованості перед «ЛЕО» з боку споживачів електроенергії.

Згідно з інформацією, яка озвучена під час наради, станом на 01.04.2016, борг згаданих підприємств перед «ЛЕО» складає 225 мільйонів 980 тисяч гривень в галузі надання послуг водопостачання та водовідведення та 52 мільйони 879 тисяч гривень за теплопостачання.

Серед першочергових заходів для врегулювання ситуації безпосереднім споживачам електроенергії надано доручення про розробку та надання облдержадміністрації погодженого графіку погашення заборгованостей перед «ЛЕО».

Звертаючись до учасників наради п.Клименко повідомив про наступне:«Я звертаюсь до керівників підприємств з проханням у найближчій час надати обласній владі графік погашень заборгованостей адже питання стоїть дуже гостро. Ми повинні спільно створити чіткий механізм вирішення цієї проблеми».

19 травня 2016 у м. Сватове відбулася нарада за участю голів територіальних громад Сватівщини, голови РДА Д. Мухтарова та заступника голови РДА Г. Лемешко.

Виступаючи на нараді заступник голови Сватівської РДА Г. Лемешко запевнила присутніх у тому, що електроенергію не будуть відмикати у разі, якщо голови сільрад звернуться до суду з позовом на протиправні дії Казначейської служби. Було зазначено, що такий прецедент у Луганській області вже мав місце. Нині ж, відзначалося, ведуться судові розгляди щодо позову до Казначейства і Сватівської міської ради. Крім того, юрист РДА І. Широкий зачитав головам тергромад приклад позовної заяви.

Тим часом, Господарський суд Луганської області задовольнив позов державного підприємства «Енергоринок» і зобов'язав енергопостачальну компанію «Луганське енергетичне об'єднання» погасити заборгованість за відпущену електроенергію в розмірі 1,29 млрд грн, включаючи інфляційні нарахування.

Зокрема, суд зобов'язав «ЛЕО» виплатити «Енергоринку» 1,1 млрд грн основного боргу, 159,97 млн гривень інфляційних нарахувань, 28,51 млн грн річних (3%).

«Луганське енергетичне об'єднання» (ЛЕО) — підприємство, що належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину, і є монополістом з постачання електроенергії в Луганській області. Воно також відповідає за постачання електроенергії на неконтрольовану територію.

У 2000-х роках засновниками «Луганського енергетичного об'єднання» були ТОВ «Компанія з управління активами «Сварог ессет менеджмент» Григоришина (75% статутного капіталу), ще 25% були порівну розподілені між ТОВ «Стратеджік інвестмент менеджмент» і ТОВ «Шер ессетс фанд». Засновниками двох останніх фірм були кіпрські «Джімена лімітед» і «Джен лімітед» відповідно.

Згідно з чинним законодавством, власники ТОВ «Луганське енегетичне об’єднання» повинні перереєструвати підприємство на території підконтрольної Україні, і далі працювати в рамках законодавчого поля нашої країни. Або заявити в українські правоохоронні органи про захоплення «Луганського енергетичного об'єднання» терористами. Цього зроблено не було.

Рішенням «уряду» самопроголошеної «ЛНР» її представники, а саме: Махмуд Сада і Володимир Машков будуть входити у наглядову раду товариства (раду директорів). Більше того, "в.о. першого заступника генерального директора «ЛЕО» Андрій Рева за запитом представників так званої «ЛНР» повинен надавати цікаву для них інформацію і сприяти їм у здійсненні контролю за діяльністю підприємства.

«ЛЕО» не виконало вимог законодавства України і Порядку, який запроваджено постановою Кабінету Міністрів щодо діяльності суб’єктів господарської діяльності, які знаходяться на окупованій території. Тобто, не зробило перереєстрацію на території, підконтрольній Україні. В свою чергу Держказначейство України заборонило здійснювати платежі компанії «Луганське енергетичне об’єднання».

Зазначена інформація свідчить про можливе скоєння заступником голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації п.Клименко Ю., заступником голови Сватівської РДА Г. Лемешко та юристом Сватівської РДА Широким І, злочину, передбаченого ст.258-5 КК України «Фінансування тероризму».

Відповідно до ч.2 ст.201 Кримінального процесуального кодексу України слідчі органів безпеки здійснюють досудове розслідування злочинів, передбачених статтями, в тому числі, 258-5 КК України.

Враховуючи викладене, відповідно до ч. 1 ст. 201 КК України, на основі ст. 214, 216 КПК України,

ПРОШУ Службу безпеки України:

- прийняти мою заяву про кримінальне правопорушення за ст. 258-5 КК України;
- внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
- невідкладно розпочати досудове розслідування, з підстав вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого ст. 258-5 КК України;
- повідомити мене письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ