Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Якщо гірники таки перекриють трасу, то ми поїдемо до них, - Замлинський

«До 21 січня шахтарям ДТ «Львіввугілля» виплатять усі заборговані кошти за листопад та грудень. Мова йде про заборгованість за листопад, яка становить близько 48 млн грн, та за грудень - близько 100 млн грн», - про це в коментарі для Гал-інфо повідомив Ростислав Замлинський, перший заступник голови Львівської ОДА.
фото: loda.gov.ua

Ростислав Замлинський нагадав, що 5 січня відбулась велика нарада за участі незалежних профспілок шахтарів, директорів шахт, в.о. директора ДП «Львіввугілля», на якій одноголосно було прийнято рішення, що 12 січня, тобто завтра, буде вжито захід для привернення уваги проблем шахтарів, а саме  – перекриття дороги Львів-Рава- Руська.

«Мова йшла про можливе перекриття дороги Львів-Рава-Руська, а не про сьогоднішній пікет  у Червонограді.  Я це розглядаю виключно як провокативні цілі,  в інтересах, котрі не стабілізують ситуацію, адже домовились, що будь-які пікети будуть не раніше 12 числа», - зазначив Ростислав Замлинський.

«Станом на сьогодні, 11 січня, погашено приблизно 50% від загальної суми заборгованості за листопад. Решта сума заборгованої зарплати становить близько 46-48 млн грн. За грудень термін погашення заборгованості ще не настав. Його потрібно виплатити до 20 січня. Тому вимагати зарплати за  грудень поки немає підстав», - наголосив перший заступник голови Львівської ОДА.

За його словами, 5 інших шахт працюють, не працює із 2 січня лише одна – «Степова».

«Вона не працює лише у режимі видобутку і розвантаження вугілля.  А життєздатність шахти підтримується», - додав Ростислав Замлинський.

Також він пояснив, чому саме шахтарям боргують зарплати, а потім виплачують.

«Шахтарі не є державні службовці, які фінансуються із бюджету, вони - державні підприємства. Гірники видобувають вугілля, відвантажують, згодом  продають його через енергоринок. Вже енергоринок через громадян отримує кошти за енергію, і тоді енергоринок розраховуються із шахтарями за вугілля.  Це є господарські відносини».

Окрім того, він зазначив, що  ДП «Львіввугілля» винне ДП  «Вугілля України»  9 млн грн.

«Комусь вигідно підбурювати людей, щоб показати нестабільну ситуацію. Можна поглянути на це із іншого боку, хтось на цьому отримує піарні дивіденди, хтось хоче показати, що на Львівщині всі шахти стоять, ніхто не працює», - сказав Ростислав Замлинський.

«Якщо завтра гірники таки перекриють трасу, ми поїдемо туди і нагадаємо їм про наші домовленості, а саме про 500 млн грн. Шахтарі до 21 січня отримають свою зарплату за листопад та грудень, а от що вони будуть робити у лютому, коли нині вони не працюють, я не знаю", - додав чоловік.

Нагадаємо, сьогодні близько 12:00 декілька сотень шахтарів перекрили дорогу у Червонограді. Окрім того, із початку січня на Львівщині гірники неодноразово страйкували, вимагаючи виплати заборгованої зарплати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ