Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Громадська рада МОЗ проти зниження вступного порогу

Підвищення бала ЗНО для вступу на медичні спеціальності викликало обурення медичних вишів, - Освіта.ua.

Нещодавнє рішення Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти та науки про підвищення бала ЗНО для вступу на медичні спеціальності до 150 балів викликало обурення керівництва медичних вишів та декількох десятків народних депутатів, які вимагають його скасування. Про це йдеться у відкритому зверненні членів Громадської ради при МОЗ України.

«Ми, члени Громадської ради при МОЗ Україні, які були обрані представляти інтереси пацієнтів та лікарів, вважаємо недопустимим скасування цього наказу. На наше глибоке переконання, нинішній стан медичної освіти в України є незадовільним і становить загрозу національній безпеці», - йдеться у зверненні.

У Громадській раді при МОЗ назвали лікаря ключовим елементом будь-якої системи охорони здоров’я, оскільки саме від нього залежить здоров’я та життя пацієнта.

«Якість медичної допомоги вирішує не кількість лікарів, а їх фаховість. Тому ми вважаємо за доцільне підвищення вимог до абітурієнтів, студентів, інтернів та науково-педагогічного складу навчальних закладів. В свою чергу, користуючись навчальною автономією, медичні ВНЗ мають покращувати програми навчання», - наголошують у громадській раді.

Автори звернення зазначають, що можливе зменшення кількості студентів має бути компенсоване збільшенням видатків на підготовку одного лікаря, як за рахунок збільшення видатків з бюджету, так і за рахунок збільшення вартості навчання.

«Водночас, ми вважаємо, що вказане рішення є недостатнім саме по собі, окрім нього Міністерство охорони здоров`я має запровадити з наступного навчального року міжнародні стандарти в оцінюванні підготовки лікарів та прозору систему розподілу та працевлаштування лікарів-інтернів», - йдеться у відкритому зверненні, що пов'язане зі скасуванням підвищеного прохідного бала для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія» на рівні мінімального значення 150 балів з кожного конкурсного предмета.

Як відомо, 23 червня народні депутати від БПП Ольга Богомолець та Олександр Співаковський взяли у участь у засіданні уряду, у ході якого, за їх словами, домоглись скасуваннявстановленого МОН і МОЗ підвищеного прохідного бала для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія».

За словами Богомолець, «випускники, які набрали менше ніж 150 балів з кожного сертифікату ЗНО отримають шанс на вступ до медичних вузів і демонстрацію своїх здібностей в навчанні, щоб стати гарними лікарями».

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ