Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Люди з ВІЛ переконують громадськість, що їхня кров безпечна

У п’ятницю, 13 травня, об 11:00 у «Львівському прес-клубі» (пр. Т. Шевченка, 11) відбудеться прес-конференція «Безпечна кров», присвячена Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу. Організовують активісти Львівського обласного відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ. Зокрема, активісти принесуть кров ВІЛ+ людей, що приймають АРВ-терапію, та говоритимуть про те, що така кров є безпечною, оскільки науково доведено, що АРВ-терапія зменшує концентрацію вірусу в організмі людини настільки, що інфікуватися нею стає неможливо, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Активісти звернуться до громади міста із закликом вшанувати пам’ять людей, які померли від ВІЛ. Всеукраїнська Мережа ЛЖВ вже направила до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я лист із вимогою забезпечити лікуванням усіх без винятку пацієнтів з ВІЛ у 2016-му році. Адже тільки 100% лікування зупинить епідемію ВІЛ в Україні і тільки 100% лікування зробить кров ВІЛ-позитивних людей безпечною.

Учасники прес-конференції: Дмитро Тигач – керівник Львівського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Сергій Миронюк – заступник керівника ЛОВ ВБО «Всеукраїнської мережі ЛЖВ», Мар’яна Служинська – головний лікар КЗ «Львівський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом», Наталія Тигач – координатор проектів Львівського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Довідка

Сьогодні у Львівській області під медичним наглядом знаходяться 2993 ВІЛ+ людей, із них АРВ-терапію отримує – 1436.  

Станом на 01.04.2016 за кошти державного бюджету в Україні лікування отримують 43 353 пацієнтів. Ще 19 496 пацієнтів отримують лікування за кошти Глобального фонду, ліки для яких закуповує Мережа ЛЖВ.

Наразі лікування отримує тільки чверть всіх ВІЛ-інфікованих в Україні (63 029 на лікуванні всього станом на 01.04.2016), а знає про свій ВІЛ-позитивний статус лише половина (126 604 ВІЛ-позитивних на медичному обліку станом на 01.01.2016).

Відповідно до Загальнодержавної програми боротьби зі СНІДом, у 2016 році лікування мають отримувати 105 748 осіб. Наразі лікується 64 029.

За майже 30 років епідемії в Україні від СНІДу померли 39 085 людей. Якщо кожна ВІЛ+ людина в Україні отримуватиме АРТ-терапію, це дозволить зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу у найближчі роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ