Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Місто комфортне для життя – чи це про Львів?

У Львові 1 грудня відбудеться Друга німецько-українська конференція з міського розвитку. Захід пройде під гаслом «Міста комфортні для України». Про це 28 листопада розповіли організатори проекту під час прес-конференції.
фото з інтернету
фото з інтернету
фото з інтернету
фото з інтернету
фото з інтернету
фото з інтернету
1/3

«Львів має всі передумови, щоб у майбутньому стати комфортним для життя кожного», – зазначив представник Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини Олівер Вайгель.

На питання журналістів щодо комфорту у Львові чоловік відповів так: «Якщо ми говоримо про місто, яке комфортне для життя, то перед усім ми беремо до уваги соціальну сферу. У цьому контексті потрібно говорити про суспільство з рівними для всіх умовами. Звісно ж, що ніхто не хоче жити у гіршій квартирі з умовами не придатними для існування. Тобто, по-перше, це питання житла: мешканцям належить надати рівні можливості життя.

По-друге, це транспорт. Наскільки комфортно нам долати певні відстані від роботи до дому, від школи до центру тощо? Якість перевезення пасажирів – напрочуд важливе питання, яке потрібно вирішувати.Тому 1 грудня під час конференції будуть представлені презентації, які стосуються теми транспорту.

Також, в Україні потрібно створювати якісні громадські простори. Таке явища для європейських міст звичайне. Проте тут це скорше виняток, аніж закономірність. Такий простір стане чудовою платформою для нових знайомств, налагодження цікавих та корисних контактів та обміну думок. Це має бути таке місто, де зустрічаються люди з різними матеріальними статками, з різними думками, та положенням у суспільстві».

Представник німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmnH Юрген Лембке, співорганізатор конференції  розповів про заходи на  тему «Інтегрованого розвитку», які відбудуться у Львові впродовж цього тижня. «Сьогодні розпочалось засідання журі з визначення переможця Лейпцизької премії. Лейпцизька премія – це премія з інтегрованого розвитку. Її можуть отримати власники тих проектів, які пропагують дану тематику. Цьогоріч  заявили про себе 50 бажаючих.  Остаточні результати конкурсу учасники дізнаються 1 грудня під час Другої німецько-української конференції з міського розвитку.

Також у четвер, 30 листопада, відбудеться неформальна зустріч – нетворк для представників з чотирьох українських та чотирьох німецьких міст. Будемо планувати довгострокову подальшу діяльність. Сподіваємось на плідну співпрацю».

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/5

Член німецького товариства міжнародного співробітництва Йохен Гаулі (GIZ)  уточнив, які самі міста візьмуть участь у конференції. «У межах конференції відбудеться презентація новоствореної мережі міст, що складається з Гейдельберга, Нюнберга, Оснабрюка, Ляйпціга, а також Києва, Львова, Харкова та Миколаєва. Те, що Львів вже вдруге приймає у себе учасників конференції – це не випадковість. Адже це місто у сфері інтегрованого розвитку зарекомендувало себе як рушій і гідний приклад для наслідування».

У відповідь на це заступник міського голови Львова  з питань розвитку Андрій Москаленко подякував німецькій стороні. «Хочу подякувати за те, що цього року ця конференція відбувається у Львові за участю дуже шанованої кількості експертів. Для Львова це велика честь. Минулого року ця конференція відбувалася в Києві. Це дуже високого рівня захід, адже крім обміну досвідом, - це добрий майданчик для започаткування різного роду інфраструктурних проектів. А Львів зараз є в стадії планування бюджету на наступний рік і планування реалізації нових проектів. Тому, весь менеджмент міста з різних блоків буде на цьому заході і за його результатами ми зможемо побачити багато цікавих нових проектів».

Олівер Вайгель додав таке: «Ще у 2011 році у Львові відбувалась конференція, де ми оборювали роль міст у національному масштабі. Вже тоді наше міністерство думало над тим, як розширити співпрацю з Україною. Роздумували над тим, як дати раду тим викликам, які кидає сучасне суспільство.

В основою нашої співпраці лежить міжнародний документ – Лейпцизька хартія, яка була прийнята ще 10 років тому. В її основі думка про те, що приватний і громадський сектори можуть результативна співпрацювати. А основний принцип – обмін досвіду, навчання один в одного. Власне це ми і робимо з нашими українськими партнерами на національному рівні – прийняття законів».

Додамо, що обговорення основної теми конференції продовжиться в рамках трьох тематичних арен. Арена А: партисипативні міста. Тут заплановане обговорення про вчасне та прозоре інформування громадськості щодо проектів міського розвитку, а також залучення різних груп суспільства до їх планування та реалізації. Арена В: екологічно збалансовані міста. під час цього блогу розважатимемо про екологічно збалансовані практики муніципального врядування та заходи, що сприяють сталому та ощадливому відношення до ресурсів навколишнього середовища. Арена С: креативні міста. тобто остання тема стосуватиметься інноваційних способів викоистання міського простору. А також говоритимемо про заходи, спрямовані на зміцнення творчого середовища та креативної економіки у містах.

Довідка.

Лейпцизька премія 2017. Вже вдруге із великим успіхом відбувся конкурс на вручення Лейпцизької премії інтегрованого міського розвитку. Цьогоріч ми отримали цікаві та перспективні проектні заявки. У рамках конференції відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців за участі заступника Міністра пана Лева Парцхаладзе (Мінрегіон) та державного прессекретаря пана Ґюнтера Адлера

Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ