Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Для дослідження вірусу кліщового енцефаліту нема препаратів

Заклади, що мали б здійснювати лабораторні дослідження кліщів на вміст вірусу кліщового вірусного енцефаліту, не мають необхідних для цього препаратів. Про це йдеться у зверненні на імя в.о. міністра охорони здоров’я України У. Супрун від керівника фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у Львівській міській раді Петра Адамика.

Зокрема, у зверненні сказано: "Станом на сьогодні як на Львівщині, так і на всій території України спостерігається пік активності кліщів. Зважаючи на те, що ці членистоногі  поширені у всіх лісах, парках та скверах, стати жертвами їх присмоктування ризикує значна частина населення.

Як відомо, кліщі є переносниками кліщового вірусного енцефаліту або кліщового системного бореліозу (хвороба Лайма). Обидві хвороби є надзвичайно небезпечними, адже приводять до інвалідності, окрім того трапляються летальні випадки.

З 2006 року для вивчення стану цих хвороб та вивчення епідеміологічного стану в цілому по області діє спеціальна програма. Зокрема, Наказом МОЗ від 30.08.2005 р. № 431 «Про вдосконалення заходів з профілактики кліщового вірусного енцефаліту в Україні» (за інформацією, розміщеною на сайті МОЗ – чинний станом на сьогодні) передбачено створення на базі лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни Українського науково-методичного центру з кліщового вірусного енцефаліту та природновогнищевих хвороб арбовірусної етіології (далі - Центр). В своїй роботі Центр опирається на паразитологічні відділи (відділення), відділи особливо небезпечних інфекцій, вірусологічні лабораторії обласних санітарно-епідеміологічних станцій та протичумні заклади України, що є опорними базами Центру.

Основними функціями Центру є: здійснення організаційного та методичного керівництва за проведенням вірусологічних та серологічних досліджень на кліщовий вірусний енцефаліт (арбовіруси); розробка та вдосконалення методів лабораторної діагностики і профілактики КВЕ (арбовірусних хвороб), складання інструкцій та методичних рекомендацій з цих питань і впровадження їх в практику; збір і аналіз кліматичних даних, матеріалів зоолого-паразитологічних і ентомологічних спостережень, результатів виділення вірусу КВЕ (арбовірусів) та вивчення імунологічної структури населення, даних про захворюваність населення на вірусні енцефаліти, менінгоенцефаліти, сезонні нейроінфекції, геморагічні гарячки та інші сезонні гарячкові захворювання невідомої етіології тощо.

Незважаючи на законодавче врегулювання вищезазначеного питання, на практиці все не настільки оптимістично. Адже, заклади, що мали б здійснювати лабораторні дослідження кліщів на вміст вірусу кліщового вірусного енцефаліту, не мають необхідних для цього препаратів.

 Такий стан лабораторій відкидає українську медицину на десятки років назад, що є неприпустимим в наш час. Адже від хвороб, які давним-давно виявляють на ранніх етапах і з легкістю виліковують, можуть настати вкрай несприятливі наслідки.

Як вихід із зазначеної вище ситуації, доцільно на рівні області створити установу, в якій би централізовано зберігалися медикаменти, необхідні для аналізів та досліджень препарати, вакцина тощо. У такому разі, медичні заклади, що потребують певних медикаментів, мали б змогу негайно їх отримати і ефективно використати. Це, у свою чергу, позитивно вплинуло б на рівень здоров’я населення.

Враховуючи все вищезазначене та керуючись Конституцією України, Законом України “Про статус депутатів місцевих рад”, Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, -

Просимо вжити всіх необхідних заходів для створення спеціалізованих установ на рівні областей, які б зберігали та надавали медичним закладам медикаменти, необхідні для аналізів та досліджень препарати, вакцину тощо.

Про результати розгляду цього звернення прошу повідомити мене у строки, визначенні законодавством».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ