Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині відкрили пам’ятник жертвам сталінських репресій

В місті Старий Самбір Львівської області відбулося офіційне відкриття пам’ятника жертвам сталінських репресій, які загинули в 1944-1949 роках в Старосамбірському концтаборі НКВД №22. Монумент було встановлено з ініціативи Товариства культури Львівських угорців для вшанування пам’яті захоронених на цьому місці трьох тисяч невинних людей, повідомив кореспондент Гал-інфо у Старосамбірському районі.

Захід проходив на території колишньої військової частини біля с. Созань. Організаторами заходу виступили Уряд Угорщини та Товариство культури Львівських  угорців, за сприянням Старосамбірської міської ради, Старосамбірської районної державної адміністрації та громадської організації з охорони культурної спадщини «Товариство «Острогірка».

На відкритті пам’ятника ведучий заходу голова Товариства культури львівських угорців Саврош Габор  надав слово для виступу консулу республіки Угорщина Йожефу Бухайло, Старосамбірському міському голові Ігорю Трухиму, представнику обласної державної адміністрації Ірині Коцюбяк та автору монумента скульптору Петеру Матлу. Офіційні особи в своїх промовах вшанували сумну пам’ять загиблих людей.

Завершилася подія спільною молитвою старосамбірських священиків Івана Білика, Михайла Николина та протестантського пастора.

Довідка.

Концтабір НКВД № 22 знаходився в місті Старий Самбір (Львівська область, Україна) в 1944-1945 роках. Концтабір був розміщений в приміщеннях колишніх казарм угорської армії, територія села Созань, поблизу Старого Самбора.

Військова рада 4 Українського фронту видала 13 листопада 1944 року Постанову 0036, про мобілізацію чоловіків угорського і німецького походження віком від 17 до 55 років, на триденні маленькі роботи. Для цього в Сваляві  військова адміністрація створила концентраційний табір, звідки затриманих, під конвоем, пішим порядком  вели в Старий Самбір. Де був створений центральний приймально – розподільчий табір НКВС № 22, який діяв від листопада 1944 по 1949 роки. В цьому таборі здійснювали прийом, розподіл і відправку в  вантажних залізничних  вагонах в’язнів в інші концтабори ГУЛАГу  Радянського Союзу. За цей час через нього пройшли біля 40 тисяч в’язнів.  За неповними підрахунками тут загинуло від голоду, холоду і хвороб біля 3 тисяч вязнів, переважно угорської національності. Загинувших  в’язнів захоронювали  на території військової частини біля села Созань в декількох масових похованнях. Сюди ж привозили і захоронювали разом з ними тіла замордованих НКВС патріотів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ