Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На окуповані території Донбасу їде більше людей, ніж виїжджає звідти

Така тенденція може бути пов’язана з відносним затишшям бойових дій. Попри те, що інколи обстріли ще відбуваються, деякі вимушені переселенці ризикують повертатись в свої домівки. Такі дані наводять аналітики "Фундації.101", які проаналізували дані, надані Державною прикордонною службою України.

На основі даних, наданих Державною прикордонною службою України, громадська організація «Фундація.101», в рамках реалізації проекту «Прифронтова інспекція», створила інфографіки щодо динаміки переміщення людей через контрольні пункти в'їзду-виїзду у Донецькій області в бік території, що підконтрольна Україні та в зворотньому напрямку, на тимчасово окуповану територію.

Ближче до другого півріччя навантаження на КПВВ «Новотроїцьке» суттєво зросло. Якщо з січня по травень середня кількість людей, які перетинають контрольний пункт в кожному з напрямків, становила приблизно від 18 до 30 тисяч, то з червня ця кількість збільшилась — стала приблизно від 43 до 100 тис. на місяць. Піки навантаження припадають на жовтень та листопад 2015 року.

На КПВВ «Зайцеве» спостерігається аналогічна динаміка. З січня по травень середня кількість людей, які перетинають контрольний пункт, становила від 10 до 30 тис. на місяць. З червня спостерігається значне збільшення — від 50 до 100 тис. людей в кожному з напрямків із піками навантаження на липень та листопад цього року. 

Таким чином, ми бачимо, що навантаження на кожен контрольний пункт невпинно зростає, попри розширення пропускної спроможності (наприклад, реконструкція КПВВ «Зайцеве» в серпні та КПВВ «Новотроїцьке» в жовтні), а отже ключем до вирішення проблеми з великими чергами є відкриття додаткових КПВВ та застосування інших заходів з метою задоволення потреб населення, яке здійснює короткотривалі подорожі на підконтрольну територію (наприклад, збільшення ефективності роботи логістичних центрів, що збудовані в так званій «сірій» зоні між блокпостами першого та другого рубежів.

Також з інфографіки видно динаміку збільшення кількості людей, що їдуть на окуповану території в порівняння з кількістю людей, що виїжджають з неї.

Так, якщо в середньому за рік кількість людей, що перетинала лінію розмежування в один та в інший бік протягом одного місяця була приблизно однаковою (середня різниця від 1 до 4 тис.), то в липні-вересні спостерігається суттєве зростання кількості людей, що повертаються на тимчасово окуповану територію: в липні — на 15 тис., в серпні — на 31 тис., у вересні – на 35 тис. В той час як в жовтні «баланс» між кількістю людей, що подорожують в обидва боки відновився, в листопаді кількість людей, що повертаються на тимчасово окуповану територію знову збільшилась – на 28 тис людей більше в’їхало на тимчасово окуповано території, ніж виїхало звідти.

В цілому, протягом зазначеного періоду, через КПВВ «Новотроїцьке» на окуповану територію виїхало 545,3 тис. людей, а повернулось на контрольовану — 469,2 тис. В той же час через КПВВ «Зайцеве» на окуповану територію виїхало 492,9 тис. людей, а повернулось — 450,1 тис.

Така тенденція може бути пов’язана з відносним затишшям бойових дій. Попри те, що інколи обстріли ще відбуваються, деякі вимушені переселенці ризикують повертатись в свої домівки. Загалом, лише в Донецькій області, за даними військово-цивільної адміністарції, зареєстровано 640 тис. вимушено переселених осіб.

 

Фото - telegraf.com.ua.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ