Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сутичка навколо Тудора - провокація, - Руслан Забілий

Руслан Забілий - український історик, директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» сьогодні, 10 травня, прокоментував для Гал-інфо свою думку про події навколо пам’ятника радянському поету Степану Тудору, що сталися у Львові, 9 травня.

"Я вважаю, що цей пам’ятник у Львові підпадає під закон про декомунізацію, відтак, його потрібно знести, але це моя особиста думка", - зазначив Руслан Забілий.

"Однак, те, що вчора сталось, я вважаю провокацією, тому що необов’язково було робити таку акцію саме у цей день, її можна було зробити чи раніше, чи пізніше, але не 9 травня. 

фото: Варта1

Я думаю, що наші відповідні служби і Львівська міська рада мали б передбачити можливість таких дій та вжити якихось попередніх заходів. Якщо постає питання, чи підпадає цей пам’ятник під Закон про декомунізацію чи ні, то наша мерія, очевидно, мала б зробити певне обговорення із фахівцями, провести дискусію і через ЗМІ повідомити про свою позицію, і про позицію науковців, тоді не було б жодних  таких провокаційних дій", - розповів історик. 

Вороги Тудора розповіли свою версію їх побиття

За його словами, у Львові пам’ятників, які на 100% підпадають під закон про декомунізацію, більше нема.

"Однак питання, яке також потребує обговорення, це щодо пам'ятника червоноармійцям (Монумент слави).

Що ж стосується Львівщини і, відповідно, пам'ятників, які треба демонтувати в рамках закону, то мова йде про залишки пам’ятника будьонівцям. Я вважаю, що він теж має бути демонтованим", - додав Руслан Забілий.

фото: Буське радіо

Нагадаємо, пам’ятник будьонівцям або офіційно монумент Бійцям 1-ї Кінної Армії біля Хватова, розташований у Буському районі. Там  місцеві мешканці масово розкрадають мідну обшивку та здають на металобрухт. Як пишуть у ЗМІ, цей пам'ятник має бути демонтований цього місяця.

Своєю чергою, депутат Львівської міської ради та керівник спільноти Варта1, Ігор Зінкевич розповів, що теж вважає дії активістів 9 травня у Львові провокацією. 

"Я вважаю, що це непотрібно було робити вчора. Окрім того, є ухвала сесії ЛМР щодо змін у цьому сквері.  Поки проекту цих змін немає, відтак чи мали б право зносити пам’ятник Степану Тудору у такий спосіб, поки невідомо", - зазначив Ігор Зінкевич.

Одного із затриманих, що намагались знести Тудора, забрала швидка

Також чоловік розповів, що не бачив, але чув, що один із активістів кинувся із молотом на працівника поліції.

"Хоча хлопці, які планували знести пам’ятник, цього не говорили, про це йшлось у інформації від правоохоронних органах. Якщо був випадок піднімання молота на співробітника поліції, то дії правоохоронних органів були правильні", - додав депутат. 

Нагадаємо, вчора, 9 травня, близько 40 праворадикалів намагались знести пам’ятник Степану Тудору, зазначаючи, що цей пам’ятник підпадає під Закон про декомунізацію. Однак цьому завадили правоохоронці. Внаслідок конфлікту були затримані двоє чоловіків, 1985 та 1986 р. н. 

Додамо, що пам'ятник зазнав пошкоджень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ