Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

З наступного року МОЗ планує розпочати реімбурсацію медицини

Основним пріоритетом запровадження реімбурсації в 2017 році стане лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники здоров’я населення (серцево-судинні хвороби, цукровий діабет 2-го типу, бронхіальна астма) та ефективно лікуються на амбулаторному етапі, повідомлено на сайті Міністерства охорони здоров’я.

На сьогодні понад 90% лікарських засобів на ринку купуються за кошти населення. При цьому пацієнти споживають ліки, які не відповідають показникам поширеності хвороб, і надають пріоритет другорядним препаратам. Іншою проблемою є низька купівельна спроможність населення (на фоні девальвації гривні) та низька інвестиційна привабливість фармацевтичного ринку України.

По цій причині МОЗ планує запровадити реімбурсацію – загальноприйнята назва процесу в міжнародній практиці охорони здоров’я, за допомогою якого система охорони здоров’я впливає на доступність лікарських засобів та медичних послуг для населення.

Основний принцип такої фармацевтичної допомоги — це забезпечення економічної (ціна) і фізичної (наявність на ринку країни) доступності медпрепаратів для всіх верств населення, що забезпечується функціонуванням механізму державного регулювання ціноутворення.

На сайті МОЗу також зазначено, що відшкодування вартості ліків визначатиметься Національним переліком основних лікарських засобів у 2017 році, який складається із 22-ох міжнародних непатентованих назв.

Щоб знизити ціну та підвищити доступність ліків, потрібно спростити доступ до закупівлі іноземної валюти імпортерами лікарських засобів та стабілізувати можливі валютні ризики. Крім того, ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби зменшиться до 2-5%, а оптові та роздрібні націнки обмежаться у вигляді регресивних націнок (більша ціна – менше націнка).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ