Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

ЗМІ: Частина ліків для онкохворих дітей застрягла на митниці через відмову посередника платити ПДВ

Постачання частини препаратів за програмою "Дитяча онкологія" затримується, оскільки український посередник вимагає пільги на сплату ПДВ.

Це випливає з коментарів, наданих LB.ua в британській закупівельній компанії Crown Agents, з якою підписало контракт Міністерство охорони здоров'я України.

Наразі більш ніж 50% за програмою дитячої онкології надійшло. Решта за графіком буде пізніше. Затримується тільки постачання 9 номенклатурних позицій (з 84) на загальну суму 5,147 млн доларів у зв'язку з діями компанії "Людмила-Фарм".

"Є певні встановлені норми для системи закупівель, і постачальник попросив ці норми для них змінити. Питання лежить у площині звільнення імпорту поставок медикаментів від сплати ПДВ для українських дистриб'юторів і інтерпетації цього механізму. У цьому випадку препарати, які ввозить резидент, не потрапляють під пільгове оподаткування і не звільняються від сплати ПДВ", - розповіли в прес-службі Crown Agents. За інформацією LB.ua, "Людмила-Фарм" хоче, щоб на неї поширювалися пільги.

Компанія наголошує, що це питання зачіпає інтереси не тільки "Людмили-Фарм", а й усі інші дистриб'ютори завершили процедури митного оформлення відповідно до вимог МОЗ і Державної фіскальної служби.

"Людмила-Фарм" не бажає йти на компроміс. "Після чотирьох тижнів переговорів і додаткової комунікації з боку Crown Agents з "Людмилою-Фарм", з виробниками продуктів і з українським державним органом, відповідальним за отримання податкових пільг для програми (ДП МОЗ України "Укрмедпостач"), домовленості досягнуті не були", - заявили в Crown Agents.

Crown Agents зазначає, що не має можливості вплинути на "Людмилу-Фарм". "Ми намагалися і досі намагаємося зробити все від нас залежне, щоб запропонувати можливі рішення, але досі безрезультатно", - наголошено в коментарі компанії.

Нагадаємо, що "Людмила-Фарм" багато років була переможцем МОЗівських тендерів. У 2011-2014 роках вона отримувала підряди на багатомільйонні суми - від 340 до 580 мільйонів гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ