Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львівському міському пологовому будинку № 1 цьогоріч народилося понад 5 тисяч дітей. Фото

У Міському пологовому будинку №1 у Львові цього року збираються зафіксувати рекорд за кількістю народжених малюків, понад 5 тисяч, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«В цьому нашому пологовому будинку найбільше народжено дітей було у 1984 році – 5 тисяч 243 дитини. В цьому році ми цей рекорд збільшимо і очікуємо, що тут народжуватимуть десь 5 тисяч 250-300 мамусь. Тобто, це є рекорд за останніх 30 років. Взагалі 60% всіх новонароджених дітей міста Львова народжується в цьому пологовому будинку. При цьому дуже багато приїжджає народжувати жінок також із області. За останні 6 років сюди було інвестовано орієнтовно 9 мільйонів гривень», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

«За минулу добу в нас народилося 20 дітей. Але пологи - це стихія, тому буває по різному: буває і 15 пологів, а був рекорд 36 пологів, і всім надали допомогу успішно.

Щодо партнерських пологів, то в нас їх кількість зростає щораз. Наразі в нас кількість партнерських пологів коливається в межах 78-80%. Слід сказати, що починали ми в 2007 році з 46%, бо не було умов. Зараз умови в нас повністю створені і народжувати з партнером чи ні вирішує жінка», - повідомила головний лікар Міського пологового будинку №1 Людмила Шекета.

«Цей пологовий будинок у Львові є будинок, який має найнижчу кількість пологів проведених через кесарський розтин. Це означає, що і мати, і дитина здорові – це приблизно 13% в рік. Тоді як по Україні цей відсоток є близько 20.

Це означає, що тут лікарі не ліниві. Вони разом з жінкою переживають пологи. Бо для лікаря досить просто зробити за 45 хв операцію і піти додому спати. А просидіти з жінкою 12 годин - це важко», - наголосив директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Олег Березюк.

За останні 6 років у Львівському комунальному клінічному пологовому будинку №1 було проаналізовано використання  ліжкового фонду, проведено його оптимізацію та вирішено питання  створення і оснащення індивідуальних пологових палат, сімейних пологових палат, палат для госпіталізації вагітних, роділь та породіль з інфекційними захворюваннями в стадії гострих клінічних проявів, створення у 100% випадків умови для спільного перебування матері і дитини в фізіологічному (післяпологовому) відділенні.

За 6 останніх років значно покращилась матеріально-технічна база: проведено капітальний ремонт даху, балконів, приймального покою, стерилізаційного залу, пологового відділення, анестезіологічного відділення, палат інтенсивної терапії для жінок та новонароджених, операційного блоку, післяпологових палат, сантехнічних мереж, встановлено індивідуальний тепловий пункт  тощо.

«Покращення якості надання медичної допомоги у нашому міському пологовому будинку призвело до збільшення кількості мешканців міста Львова та області, що звертались з приводу  пологів, з 3422 випадків у 2006 році до 4720 випадків у 2012 році та до 5 тисяч 167 випадків на даний час», - каже головний лікар Міського пологового будинку №1 Людмила Шекета.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ