Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

"Батальйон театр", або Хто і як у Львові збирає підписи на підтримку Мацяка

Нагадаємо, 7 червня, режисера МКІП призначило Максима Голенка в.о генерального директора та художнього керівника Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької.

Дане призначення нарешті втілило мрії багатьох львів'ян, театральних знавців та акторів театру ім. Марії Заньковецької, адже театру вдалось позбутись Андрія Мацяка, який на різних посадах керував в театрі з 1996 року. Про "досягнення та успіхи" Андрія Мацяка Гал-інфо неодноразово писало. Останній матеріал про його діяльність останні 5 років на посаді генерального директора - художнього керівника можна переглянути за посиланням нижче.

Театр ім.Заньковецької: він дуже хотів поставити Чехова, та дбав про старших

Схоже, що в міністерстві Олександра Ткаченка нарешті оцінили результати діяльності Андрія Мацяка: його репресії проти акторів, звільнення з театру провідних виконавців, списання вистав та безгосподарську діяльність (дані Держаудитслужби), та прийняли необхідні кадрові рішення.

Враховуючи введення в Україні воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року No 64/2022 МКІП призупинило організацію та проведення конкурсних доборів на посади керівників закладів культури, що належать до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики України. Відповідно в театрі був призначений виконувач обов'язків генерального директора та художнього керівника. Ним став один із провідних українських режисерів Максим Голенко.

Однак попередній керівник схоже не може змиритись з втраченою посадою, або побоюється результатів проведення аудиту його діяльності новопризначеним керівником і намагається різними методами повернути собі посаду.

Генеральний директор - художній керівник театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк.
Генеральний директор - художній керівник театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк.
1/1

Напередодні редактор інформаційної агенції Гал-інфо опублікував в соцмережах лист-звернення, отриманий з власних джерел, який з'явився у Львові на підтримку вже колишнього генерального директора - художнього керівника театру ім.Марії Заньковецької Андрія Мацяка:

"З подивом дізналися, що міністерство культури та інформаційної політики не продовжило контракт із керівником львівського Національного театру імені Марії Заньковецької Андрієм Мацяком, користаючи із законодавчого положення "Про правовий режим воєнного стану", що дозволяє призначати на посади без обов’язкового конкурсного відбору. Простою мовою, успішного керівника, котрому вдалося реорганізувати роботу театру у критично складній ситуації російської агресії, викидають з посади без жодних пояснень і алярмово ставлять нового. Зненацька на посаду призначили Максима Голенка, з 2016 року головного режисера недержавного «Дикого театру» (м. Київ), з 2020 - головного режисера Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. Василя Василька. Невже у Львові не знайшлося жодного кандидата на посаду керівника театру, тож заради цього довелося зривати з посади в Одесі пана Голенка?! А які причини зняття з посади Андрія Мацяка, адже театр імені Заньковецької це публічна структура, яка демонструє свою успішність як в Україні, так і за кордоном?!

Скандальним є те, що подібні речі відбуваються кулуарно, без жодних консультацій з мистецькими та культурними середовищами. Львів - це не райцентр, театр імені Марії Заньковецької - не провінційне шапіто. Формула "ми призначили, а ви ходіть" викликає обурення і сприймається нами як вияв свідомої неповаги до Львова і його культурно-мистецьких традицій. Впродовж років української Незалежності львівський театр імені Марії Заньковецької виконував унікальну культурну місію. Від початку широкомасштабної російської агресії Андрій Мацяк і колектив театру реалізували низку важливих високомистецьких художніх акцій і волонтерських проектів на підтримку ЗСУ, тож ми вимагаємо від міністерства культури та інформаційної політики публічних консультацій з львівською громадськістю та перегляду свого кадрового рішення".

Далі лист містить підписи 27 осіб і є доволі цікавим. Зокрема це представники Європейської солідарності у Львівській міській раді: Роман Грицевич, Петро Адамик, Анастасія Окряк, Юрій Моравецький, Володимир Гой, Юрій Ломага, Олена Пелех, Іван Рудницький, Назарій Бербека, Антін Борковський.

1/3

Як вдалось з'ясувати журналістам Гал-інфо, основним бенефіціаром збору підписів на підтримку Андрія Мацяка, став його товариш, заслужений лікар України, депутат Львівської міської ради від "Європейської солідарності" Роман Грицевич.

Зокрема, як повідомили джерела Гал-інфо, підписантам пропонували підтримати "успішного керівника, львів'янина, який реорганізував театр - Андрія Мацяка, і якого несправедливо усунули від керівництва театру та замість нього зненацька призначили "російськомовного Одесита". Однак про те, що Андрій Мацяк аналогічним чином (не продовживши контракт) позбувся не одного неугодного йому актора, зокрема Андрія Сніцарчука, який зараз перебуває в лавах Збройних Сил України, Роман Грицевич своїм колегам-депутатам чомусь забув розповісти.

Згодом з'явилась ще одна інформація. На цей раз з Львівської обласної ради. Знову ж таки представниця "Європейської солідарності", депутатка Соломія Риботицька, яка разом з вищезгаданим Романом Грицевичем є представниками товариства "Надсяння", зареєструвала звернення до Кабінету міністрів України з вимогою попри війну провести конкурс на посаду керівника театру ім. Марії Заньковецької замість призначеного виконувача обов'язків керівника театру Максима Голенка.

Публікація даного підписного листа та звернення ЛОР викликала відчутне обурення не лише в колах дотичних до мистецтва, але й у пересічних львів'ян.

Журналісти Гал-інфо поспілкувались з головою фракції "Європейська Солідарність" в ЛМР Петром Адамиком, який підписав даного листа з проханням пояснити його позицію.

"Ми підписали лист. До мене підійшов, чесно скажу, мій депутат Роман Грицевич і каже, що треба захистити (Мацяка, - ред.). А потім мені почали дзвонити різні люди. Лист збурив народ. Мені зокрема сказали, що він звільнив хлопця, який воює. Я не знав, хочете вірте, хочете ні", - сказав Петро Адамик.

Адамик наголосив, що даний лист ніхто нікуди не відправить, або ж це буде без його підпису. Позиція фракції - виступити зі зверненням стосовно проведення чесного конкурсу. 

"Насправді львівська громада і колектив театру мають право теж брати участь в тому, щоб визначити долю керівника театру. Безвідносно прізвищ. Така буде наша позиція”, - зокрема додав Петро Адамик.

Як також стало відомо Гал-інфо, один з підписантів листа Ігор Калинець відкликав свій підпис під зверненням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ