Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Базарний день міської ради - зарисовка

7 лютого на сесії Львівської міської ради депутати та міський голова стали героями «сатиричного шаржу», який підготували для них працівники ринку «Вернісаж». Причина - у мерії з’явилася таємна ухвала із незрозумілою пояснювальною запискою, яка потім так само таємниче зникла.

Рано-вранці працівники «Вернісажу» прийшли під стіни Ратуші. Вони принесли манекени із намальованими обличчями, в рисах яких впізнавались Синютка, Павлюк, Гутник, Адамик.

Якщо представників виконавчих органів це не надто зачепило, то депутати обурилися не на жарт. У залі вирували пристрасті. Садовий був пригнічений, Павлюк - розгніваний. Секретар міської ради навіть дав волю рукам, коли випхав із передпокою сесійної зали юного директора департаменту адміністрація міського голови Андрія Москаленка за те, що той перебивав депутатів у розмові із журналістами.

Депутатські запити зачитували під барабанний стукіт та вигуки ганьба. Близько 12.00 секретар Ради Василь Павлюк попросив надати слово представникам "Вернісажу".

Перед депутатами виступив голова правління мистецького ринку Юрій Ємельянов. Він зазначив, що людям байдуже, які прапори у партій, адже головне, аби їм допомогли зарадити їхній біді.

Натомість Павлюк поспішив поставити своє питання

- Що то за такі приколи? З такими приколами… я перепрошую! Мене обрала громада міста. Я ухвалу не підписував, чому я бачу своє обличчя на тому опудалі? - обурився Павлюк.

Варто додати, що після того, як Адріан Гутник поговорив із мітингувальниками, останні внесли корективи. Там, де було обличчя Гутника, залишили порожнє місце, а на голову іншого опудала натягнули пакет.

Павлюк продовжував наполягати, що жодного стосунку до того не має, тоді Ємельянов сказав, що є інформація начебто дружина Павлюка причетна.... Василь Павлюк таку інформацію категорично спростував.

- Питаю, за що мене сьогодні зранку облили лайном?, - кричав Павлюк.

- Це є жартівливий шарж – пояснив Ємельянов.

- Я вимагаю сказати, хто винен? "Самопоміч"? Садовий? Хто вам сказав це зробити? – продовжував закипати Павлюк.

Він запропонував залучити до обговорення питання "Вернісажу" широкі кола громадськості, митців, журналістів.

- У нас дві площі пустують, це площа Ринок та площа біля Оперного театру. Можна і там поставити такий мистецький ринок. 

У цей момент міський голова, не приховуючи здивування, прикрив очі руками.

Ємельянов заперечив і сказав, що на Різдво дехто із "Вернісажу" працював на Ринку і платив за місяць 11 тис. грн. Єдине, про що вони просять, – це не переносити "Вернісаж", натомість допомогти юридично оформити право на користування ділянкою.

Депутат Юрій Кужелюк заявив, що жодна ухвала чи пояснювальна записка не з’являються на світ Божий без відома міського голови. Він порадив підприємцям звертатися безпосередньо до мера міста.

«Є люди, яким дай дозвіл, вони і Оперний театр знесуть. Є у нас такі, і ухвалу вони швидко підпишуть», - заявив Кужелюк.

Голова фракції ВО «Свобода» Маркіян Лопачак заявив, що у пояснювальній записці проекту ухвали йдеться про те, що ринок "Вернісаж" буде перенесено. І оголошена мером догана Ірині Гримчак (мовляв, пояснювальна  записка - це її суб'єктивний погляд) - це не вирішення питання.

«Можливо за те, що тепер ухвала пропала і Зубачу буде догана. Такі ухвали без відома Садового не друкуються і не візують», - зазначив Лопачак.

Він також додав, що представники Садового ходили по ринку і розповідали про те, що депутати хочуть перенести ринок, а мер начебто намагається цього не допустити.

Він попросив Ємельянова назвати агітаторів, хто?

- Вранці сьогодні до нас підійшов міський голова Андрій Садовий і сказав, що має своє бачення. Ходили чутки, що у міській раді хочуть провести ухвалу про перенесення ринку без відома Садового. Мені прикро бачити, який у вас тут розбрат. Ви нападаєте на мера…

Не встиг Ємельнов закінчити, як його перервав Павлюк.

- У нас розбрату немає! Ми вам допомагаємо, а ви не хочете сказати правди!!, - кричав Павлюк.

- Мітинг ми організували самі. Це була наша ініціатива, - заявив Ємельянов.

- Добре, чому не було опудала Садового?, - запитав Павлюк.

- 12 лютого ми прийдемо знову і там будуть усі! (у залі пролунав сміх). В цей день будуть відбуватися слухання щодо проведення розкопок на місці, де "Вернісаж". Депутати, всі ваші дії ми відслідковуємо, за вами стежить громада, - заявив Ємельянов.

- А на дії Садового дивиться громада? - запитав Павлюк.

- Садовий надіслав нам листа. Ми назвали його листом любові. Там були загальні фрази: «Ми вас любимо, ми вас цінуємо», але нічого конкретного, - зазначив Ємельянов.

- От ви вказали, де собака зарита!

- Де?

- Ви ж сказали - любовний лист.

- Ні, ми просимо зняти напругу.

Слово взяв Садовий і повідомив, що винні покарані, а пояснювальна записка, яка таємниче зникла із ухвали, була жахливою помилкою чиновника.

Регіонал Мочарський звинуватив Павлюка у тому, що той разом із Садовим має зацікавлення у тій землі.

- Ви брехун! - розлютився Павлюк на Мочарського.

- Ви дограєтесь із тими людьми, - пригрозив Мочарський

- Ви брехун. А ви не дограєте? - парирував Павлюк.

Депутат Володимир Гірняк, звертаючись до Садового, заявив: «Ви дали команду готувати цю ухвалу, а коли депутати почали зчиняти крик, тоді звернулися із листом любові.... Ви заявляєте, що на вас тиснуть. Будьте чоловіком і скажіть, хто з депутатів на вас тисне».

Садовий подякував і сказав, що ухвала, про яку всі говорять, не має жодного стосунку до перенесення "Вернісажу".

«З тими людьми, які на мене тиснуть, я сам розберусь», - заявив він.

Любомир Мельничук теж почав вимагати прізвища тих, хто тисне на мера. У залі хтось пожартував, що тих, хто тиснув, вже нема в живих.

Мельничук також почав вимагати, аби Ємльянов озвучив прізвища тих, хто безпосередньо підбурював підприємців до пікету.

«Невже вам так важливо, щоб я тут обвинувачував міського голову?», - зазначив Ємельянов.

Після цього депутати почали плескати у долоні.

«Мені прикро, що ви тут бавитесь у політику, ми вас вибирали, і я тут виражаю позицію людей. Чому я маю вас закликати до цього?», - зазначив Ємельянов.

Самі підприємці зазначають: «Треба буде повісити міського голову, повісимо. Ми робимо це не тому, що хтось поганий, а для того, аби таких ухвал не підписували».

Підсумував усе депутат Ерік Парсаданян: «Громада знає, хто був ініціатором цього рішення. Не треба нам виправдовуватись. Хай виправдовуються виконавчі органи».

Анна Новик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ