Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Грінера» і львівське сміття

Новітні закриті смітники якось несподівано з’явились у грудні у центрі Львова. Це «Грінера». Сучасна техніка, сортування непотребу і довгоочікуваний полігон для міста – отака пропозиція від цієї компанії, яка виграла конкурс від Галицької адміністрації Львівської міської ради. Під час торгів щедре підприємство обійшло «Аве» та «Сат-Львів».

Звідки взялася «Грінера Україна»?

За інформацією Єдиного державного реєстру, підприємство зареєстровано ще дев’ять років тому зі статутним капіталом 44 тисячі гривень. Основна діяльність – виробництво електроенергії, збирання та перероблення відходів. За словами засновника компанії Богдана Михалуся, фірму він створив лише для діяльності в Україні. Проте гучних проектів в активі фірми не числиться. Перші спроби заробляти на непотребі в історії «Грінери» датуються орієнтовноу 2008-2009 роках. Тоді хотіли взятися за сміття та рекультивацію у Києві, проте не вдалося.

«Грінера» і Львів

Наступна гучна спроба вже у Львові. «Грінера Україна» у жовтні цього року подається на тендер, вартістю 70 мільйонів гривень. Йдеться про пресування, обгортання та складування твердих побутових відходів. Замовником є славнозвісне комунальне підприємство «Львівспецкомунтранс». «Грінера» мала б облаштувати на території комунального підприємства спеціалізований прес зі стрічковими контейнерами для подачі твердих відходів та для відводу інфільтрату. Таку інформацію можна знайти у додатках до угоди про оголошення торгів на сайті «Prozorro».

Також там вказано, що пресування і сортування мали б облаштувати у відповідному приміщення комунального підприємства. Ймовірно, йдеться про часто згадувану останнім часом територію на вул. Шевченка, 327 г, що у Рясному-2. «Львівспецкомунтранс» якраз має там робочі будівлі. Проте, як відомо, міські чиновники і сам міський голова Львова Андрій Садовий всіляко заперечували те, що на території комунального підприємства може бути прес чи сортування відходів. До речі, засновник «Грінери» Богдан Михалусь підтвердив у коментарі, що таки мав купувати прес. Проте угода зірвалася. Можливо, подіяли протести ряснянців.  

І вже 1 грудня «Грінера» встановлює новітні закриті смітники у центрі Львова. За словами керівниці району Ірини Іванчини, саме ця фірма перемогла у пілотному проекті. Основним критерієм були наявність закритих контейнерів, сучасна техніка та ціна. З усіх учасників, а це «Аве-Львів» та «Сат-Львів» конкурсна комісія обирає новоприбулу у Львів «Грінеру». Як пояснила Ірина Іванчина, ця компанія пропонувала сучасне обладнання і найнижчу ціну, порівняно із конкурентами. Окрім цього, очільниця Галицького району кілька разів запевнила, що конкурс був відкритий і прозорий.

За 48 годин новий перевізник встановив сучасні сміттєві баки для сортування сміття.  Вони та сміттєвози, 2016-го року виробництва, до слова, обійшлися у півтори мільярда доларів. Базується це все на вул. Гуцульській, а сама фірма поки що не має постійного офісу, як і постійного штату. Нині в «Грінері» - десяток працівників. А от керівник компанії Богдан Михалусь має амбітні плани. Проте на запитання, куди «Грінера» вивозить сміття, він, по суті, не відповів. Мовляв, маємо резервні майданчики. Але де – не сказав.

Хто такий Богдан Михалусь?

Спортсмен. Триатлоніст, у 90-их роках минулого століття він виступав у Гаваях. Опісля оселився у США. В Америці, як розповідає сам Богдан Михалусь, він зацікавився і займався проблемою сміття. У двотисячних повернувся до аналогічних проблем в Україні, зокрема у Львові. Пан Богдан пропонував рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, возив жителів Малехова до Кракова, щоб показати, як це зроблено там. Проте домовитися про співпрацю не вдалося. Але Богдан Михалусь стає позаштатним радником міського голови Львова з питань інфраструктури.

Богдан Михалусь приїжджає до Львова ще у квітні. Під час дискусійної платформи розповідає, що можна зробити з Грибовицьким сміттєзвалищем та як заробити на смітті. Після трагедії на полігоні, він більше не займає посади радника.

Нині він розвиває компанію «Грінера Україна» і має на меті серйозно взятися за міський непотріб і нарешті покінчити із цією проблему. Мовляв, хоче допомогти рідному місту.

І наостанок додамо, що Богдан Михалусь наголошує, що працювати новій компанії в Україні дуже складно через бюрократичні нюанси, проте йому  вдається. 

7 грудня разом із представниками львівської влади під час прес-конференції він розповів про нові баки та технології для переробки непотребу у Львові. А ще він хоче встановлювати підземні смітники та обладнати власний полігон сміття. З його слів, у майбутньому готовий працювати у всьому місті, а не лише в центрі. І сподівається на співпрацю із сміттєпереробним заводом, що планують звести у Львові та планує мати добрі стосунки як з міською, так і з обласною владою.

Оксана Тучак, журналіст радіо «Львівська хвиля».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ