Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Куди поділися 97 млн грн, або пригоди львівського сміття

Пресування відходів могло б врятувати місто від сміттєвої кризи. Принаймні про це заявляють львівські чиновники. Проте досі не запрацювали п’ять пресувальних ліній у кожному районі, за створення яких проголосували міські депутати на алярмовій сесії 19-го січня.

Пресувальні лінії від міста для львів’ян

Ще тоді, на Водохреща, депутати Львова проголосували, що у місті, цитую «ситуація із вивозом побутових відходів є такою, що потребує невідкладних заходів щодо запобігання виникнення надзвичайної ситуації». Виходом, за ініціативи міського голови Андрія Садового, було облаштування ліній в кожному районі.  

На це комунальний «Львівспецкомунтранс» з міського бюджету отримав 97 мільйонів гривень. І визначили, що для Сихівського і Галицького районів сміття пресувати будуть на Стрийській 193, для Залізничного – на Городоцькій, 280, Личаківського – на Пластовій, 13, Франківського – на Персенківці, 19.

Проект рішення сесії ЛМР про пресувальні лінії у місті.

Практично до кожної локації були претензії та протести. Та найбільше шуму було навколо скандальної лінії на Шевченка 327-г, на території «Сільмашу». На відміну від інших чотирьох пунктів, тут лінія була вже практично змонтована. Обладнання встановлювали потайки, а після розголосу активістів, у ратуші вирішили відкрити карти і назвали прес – аварійним заходом на чорний день.

Пресувальна лінія компанії «Грінера Україна». Фото: Львівський портал.

Обладнання за мільйони місту надала компанія «Грінера Україна», яку пов’язують із Андрієм Садовим.

«Грінера» і львівське сміття

Оренда аж надто символічна – 10 гривень в місяць. Але обладнання тут так і не запрацювало, активісти з Рясного заблокували в’їзди і категорично заборонили там сміттєву діяльність. Не взялося місто і до монтування чотирьох інших ліній, навіть не розробило проектів.

Міський голова Львова Андрій Садовий запевняє, за преси в кожному районі голосували депутати, отже, це їхня відповідальність, і що проти львів’ян він не піде, тому наразі лінії запускати не будуть. А от керівник міського департаменту житлового господарства Сергій Бабак коментує, що найперше треба зняти блокаду в Рясному, запустити пресування там, а вже опісля взятися за обладнання в кожному районі. І то, лише у випадку коли у місті буде критична ситуація із вивозом сміття.

Макет сортувальної лінії ТзОВ «Захід ресурс плюс». Фото: Гал-інфо.

Так виглядає, що минулотижневі півтисячі переповнених майданчиків не є межею, бо за лінії, окрім журналістів, ніхто не згадав. І 97 млн грн досі у розпорядженні «Львівспецкомунтрансу». А у Ратуші не  підтверджують і не спростовують встановлення ліній.

Що сталося з ідеєю пресування?

Чому зависло пресування від міської ради, є версія у активістів. Депутат районної ради, голова екологічної комісії  Ігор Муравський припускав, що брикетоване сміття отримало б пряму путівку на Грибовицьке сміттєзвалище. Ним би укріплювали схил, який обвалився і реалізували версію про сміттєвий камінь на полігоні, про яку часто згадували у ратуші. Та задум не здійснили, протиаварійні роботи у Грибовичах проводили ґрунтом і взялися за них лише у лютому. Тому й брикетування виявилося невигідним для міста, ідею залишили на папері.

Грибовицьке сміттєзвалище.

Залишили і лінію в Рясному, її так і не домонтували, через протести. І термін оренди вже закінчився. Тепер обладнання просто стоїть у ангарі того ж комунального «Львівспецкомунтрансу». Але засновник «Грінери» Богдан Михалусь, кому належить обладнання, запевнив, що забирати його не буде, заробіток на смітті його не цікавить, для нього важливо допомогти львів’янам із сміттєвою проблемою. Тому прес так і буде стояти не домонтований і заблокований.

Не пресувати, а сортувати

Біля грінерівського пресу, фактично у сусідньому ангарі теж стоїть лінія. Щоправда ця – для сортування сміття. Її власником є компанія «ГрінКо-Захід» (ТзОВ «Захід ресурс плюс»). Влітку без тендеру вони отримали право від міської влади встановити на «Сільмаші» в Рясному своє обладнання для перевантаження і сортування непотребу. 

ТзОВ «Захід ресурс плюс» без проведення тендеру отримав право сортувати та пресувати сміття у Львові

Проте і ця техніка теж не запрацювала. За інформацією джерел, у Ратуші передумали і почали блокувати своє ж рішення про співпрацю з «ГрінКо-Захід». А офіційно директор компанії Олександр Залєвський прокоментував, що досі збирали необхідну документацію, щоб почати роботу. До речі, усі необхідні дозволи та підтвердження про нешкідливість робіт компанія оприлюднила в себе у Facebook.

І вже упродовж місяця, після громадських обговорень, «ГрінКо-Захід» планує почати сортувати сміття. Таке благо буде лише для мешканців Рясного. І домовлятиметься компанія з перевізником, який працює у мікрорайоні. Частина відходів піде на переробку, а на захоронення – майже 100% органіка. І вже навіть є домовленість з полігоном, який готовий до співпраці. Де саме, Олександр Залєвський не конкретизує.

Сортувальна лінія ТзОВ «Захід ресурс плюс». Фото: Варіанти.

А наразі, місто досі у смітті. Хоча весь непотріб сьогодні-завтра обіцяли прибрати, гарантій, що колапс не повториться ні у кого немає. Бо зі всіх ініціатив, ідей та протисміттєвих рішень, жодне практично так і не реалізували.

Оксана Тучак, журналіст Радіо «Львівська хвиля».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ