Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Помста Саакашвілі

Український політолог Віктор Небоженко на своїй Facebook сторінці проаналізував політичну кар'єру Саакашвілі в Україні.

"Рік тому я на ФБ попереджав, що політична кар'єра Саакашвілі в Україні триватиме не більше трьох років. Мені не повірили. Його рейтинг довіри швидко зростав, і думати про майбутнє епатажного колишнього грузинського президента було якось не прийнято. І ось відставка, яка так і не стала сенсацією. Ніхто не винен в його відставці. Причина була в самому Саакашвілі.

Головна проблема Саакашвілі полягала в тому, що він так і не вирішив для себе, чим йому займатися в Україні або в Грузії. Після виборів в Грузії Саакашвілі розраховував повернутися у велику політику і розповісти одеситам і Порошенку, що він про них думає. Але його партія на парламентських виборах не домоглася влади в Грузії і йому довелося залишитися в Україні. Але в Україні Саакашвілі цілий рік метався між двома політичними проектами.

З одного боку, підтримуваний Заходом, він хотів стати найкращим губернатором України і за допомогою МВФ перетворити Одесу в епіцентр політичних, соціальних і економічних реформ. Передбачалося, що, не дивлячись на консервативний Центр (Київ), інші регіони потягнуться за прогресивною Одесою.

Одеський регіон під керівництвом Саакашвілі повинен був стати передовим у боротьбі з корупцією. Але, тоді незрозуміло навіщо треба було 26 річну красиву львів'янку призначати на посаду в найбільш корумповану митницю України. І таких «незрозумілостей» в рішеннях Саакашвілі багато.

З іншого боку, Саакашвілі активно виступав в загальнонаціональних ЗМІ, підіймаючи собі рейтинг і успішно формуючи імідж антикорупціонера і реформатора. Маючи високий загальноукраїнський рейтинг довіри, він міг би легко стати лідером загальнонаціонального антикорупційного та реформаторського руху. Але час минав, а загальноукраїнський прогресивний рух на чолі з Саакашвілі так і не з'явилося. Іншими словами, за час перебування в Україні, Саакашвілі не зміг домогтися істотних результатів ні на посаді одеського губернатора, ні на загальнополітичній сцені. Бурхлива і скандальна діяльність Саакашвілі страшно не подобалося Президенту Порошенку. Але Саакашвілі занадто вірив своєму другові президенту України, який знайшов йому іншу роботу.

Спочатку він зіштовхнув Саакашвілі з прем'єр-міністром Яценюком. А далі-більше. Особливо добре у Саакашвілі вийшла запекла боротьба, також на прохання президента Порошенка, перш за все, з забіякуватим олігархом Коломойським, а потім з міністром МВС Аваковим. Потворні публічні сцени конфлікту губернатора Саакашвілі і міністра МВС Авакова вразили всіх і принесли справжнє задоволення автору цієї п'єси - президенту Порошенко. А зараз президенту Порошенко Саакашвілі не потрібен, ні як боєць проти його політичних ворогів, ні як губернатор. Він став заважати майбутнім політичним планам президента і комерційним інтересам його оточення.

Cаакашвілі гостро переживає зраду президента Порошенка, який клявся йому у вічній дружбі і всебічній підтримці. Але він сам винен. У нього були прекрасні шанси стати повноцінним українським політиком з потужною західною підтримкою, але він захопився інтригами Адміністрації президента України і розгубив весь свій імідж. Ще один конкурент Порошенка на виборах згорів. Саакашвілі став не небезпечний і не потрібен Порошенку. В помсту, Саакашвілі, тепер, буде нещадно критикувати свого колишнього друга Петра Порошенка, поки щось не почне йому загрожувати позбавленням українського громадянства і депортацією у ворожу Грузію. Все одно, через пару місяців, Саакашвілі, зализавши рани і отримавши підтримку Заходу, знову кинеться в бій. Але вже в новій ролі. А президент Порошенко, використавши Саакашвілі, отримав собі ще одного солідного політичного противника в самий невідповідний для себе час", - зокрема зазначив Віктор Небоженко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ