Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Психолог, психіатр чи психотерапевт: у чому різниця та з якими запитами звертатися до цих фахівців

Фото: Depositphotos

Згідно з соціологічними опитуваннями, у 2022 році понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% — перебували в зоні ризику розвитку труднощів, повʼязаних з психічним здоровʼям. 40-50% громадян, за оцінками спеціалістів, потребують та потребуватимуть психологічної допомоги та психосоціальної підтримки різного ступеня інтенсивності. Надати цю допомогу можуть психологи, психіатри та психотерапевти. Гал-інфо з'ясувало, чим відрізняється специфіка роботи цих спеціалістів, та як обрати свого фахівця. 

Хто такий психолог та коли варто до нього звертатися 

Психолог має вищу психологічну освіту, яка може бути загальною або спеціальною. За даними МОЗ, ці фахівці спеціалізуються на вивченні поведінкових та розумових процесів, на тому, як люди взаємодіють з навколишнім середовищем і з іншими людьми.  

Психологи допомагають впоратися з психологічними та міжособистісними проблемами, стресовими подіями, подолати залежності тощо. Вони зосереджені на наданні психологічної допомоги із застосуванням доказових методів і підходів, які не передбачають призначення ліків. 

Звернутися до психолога варто, якщо: 

  • Переживаєте травматичні події та зміни у житті;
  • Втратили близьку людину;
  • Схильні до тривожних очікувань;
  • Маєте певні психологічні або міжособистісні проблеми. 
 

Також психолог може допомогти в особистісному зростанні. 

Чим займається психіатр та з якими запитами він може допомогти

Психіатри обов’язково мають вищу медичну освіту, ґрунтовні знання в галузі загальної медицини, психопатології та психіатрії. Основний напрям їхньої роботи — консультування людей з фізичними хворобами або психічними порушеннями. 

Як пояснюють у МОЗ, психіатр займається діагностикою та лікуванням психічних розладів: діагностує й здійснює експертизу психічних захворювань, визначає потрібні медикаменти, коригує лікування. Мета його роботи — зробити симптоми менш явними або усунути їх взагалі. 

Звертатися до психіатра слід, якщо маєте:

  •  Емоційні порушення, невротичні стани, зокрема після пережитого травматичного досвіду;
  • Розлади настрою (апатія, депресивні розлади та ін.);
  • Тривала тривога; панічні атаки, фобії;
  • Тривалі розлади сну (безсоння, порушення засинання, короткочасний сон);
  • Навʼязливі думки;
  • Розлади харчової поведінки;
  • Слухові або зорові галюцинації;
  • Думки про завдання собі або іншим ушкоджень, суїцидальні думки тощо;
  • Розлади поведінки; порушення спілкування з навколишніми;
  • Залежності.
 

Що таке психотерапія та з чим працюють психотерапевти

Психотерапевти можуть мати як медичну, так і тільки психологічну освіту. Однак їх відрізняє те, що такі спеціалісти пройшли навчання в одному або кількох методах. Наприклад, гештальт терапія, психоаналіз, когнітивно-поведінкова терапія, схема-терапія тощо.  

Як наголошують у МОЗ, психотерапія —  це вузька спеціалізація. Психотерапевт не призначає медикаментозне лікування, але найчастіше використовує специфічні психотерапевтичні методи.  

До психотерапевта варто звертатися, якщо є психічні та поведінкові розлади, обумовлені внутрішнім конфліктом чи зовнішніми чинниками. 

Психотерапія також може бути індивідуальна, групова, парна чи сімейна. Вона може використовуватися як самостійно, так і в поєднанні з медикаментозним лікуванням. 

“Терапія дозволяє вам глибше поглянути на свої проблеми та турботи, а також боротися з неприємними звичками та широким спектром психічних розладів”, — пояснюють у Національній службі охорони здоров'я Великої Британії. 

Як обрати свого спеціаліста  

За будь-яких проявів психологічних розладів можна спершу звернутися до свого сімейного лікаря. Він надасть допомогу у межах своєї компетенції, а за потреби скерує до вузького спеціаліста  — невролога, психолога, психіатра, психотерапевта.  

Водночас до всіх цих спеціалістів можна звернутися й самостійно. Так, направлення для звернення до психіатра не потрібне. В Україні пацієнти з психіатричними розладами можуть отримувати безоплатну медичну допомогу в закладах, що мають відповідний контракт з НСЗУ. Медичні послуги надають в тому ж обсязі, що й до війни.  

Що ж до психологів та психотерапевтів, в Україні зараз багато спеціалістів можна знайти за допомогою соцмереж, а також активно розвиваються психологічні центри, котрі співпрацюють з різними фахівцями. Крім того, є організації, котрі надають безплатну психологічну допомогу. Під час вибору психолога чи психотерапевта самостійно, варто поцікавитися:  

  • За яким методом психотерапії цей фахівець працює;
  • Яку освіту він має;
  • Чи є психотерапевт членом відповідної професійної асоціації;
  • Яка доказова база того чи іншого методу, наскільки цей метод ефективний за вашого запиту;
  • Які ризики;
  • Зі скількома клієнтами працював психотерапевт і якими є результати. 

Якщо ви звертаєтеся самостійно і вагаєтеся, який саме фахівець вам потрібен, можна уточнити у цієї людини, чи справді все правильно. Кваліфікований спеціаліст візьметься лише за те, з чим він може працювати, інакше він перенаправить до іншого фахівця.  

Додамо, аби спростити для пацієнта пошук закладу та необхідного фахівця, НСЗУ за підтримки МОЗ створила дашборд “Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога””. Це база даних, що містить усі медзаклади, які безоплатно для пацієнта надають психологічну та психіатричну допомогу за договором із НСЗУ.   

Нагадаємо, нещодавно Гал-інфо розповідало про те, що таке ментальне здоров’я, які ознаки здорового стану та проблем психіки, а також про те, як потурбуватися про свій ментальний стан. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ