Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

“Ресторану тут не буде” - як виглядатиме інформаційно-освітній центр у Шевченківському гаю

Побудову інформаційно-освітнього центру у Шевченківському гаю прогнозували до кінця 2021 року, але досі відкрите питання, чи міська рада Львова виділить фінансування. Михайло Закопець, заступник директора Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького, розповів Гал-інфо, як виглядатиме та які функції виконуватиме центр, якщо його таки добудують.

1/2

Дизайн

Завданням для архітекторів, дизайнерів було зробити таким, щоб це місце не асоціювалося ні з аеропортом, ні з офісним центром, ні з ТРЦ. Ми намагаємось зробити так, щоб людина, яка зайшла сюди, одразу зрозуміла, що потрапила в Музей архітектури і побуту - абсолютно всі елементи повинні про це говорити. Чому люди люблять взагалі ходити в музей? Тому що тут немає нічого зайвого, окрім естетики будівель, тобто немає відчуття, що на тебе тиснуть якісь рекламні моменти які псують зовнішній вигляд будівель. Музей від цього чистий, і відповідно, так само має бути чистим цей простір. 

Взагалі центр ділиться на 4 зони: вхідну, громадську, дитячий простір і конференц-зали - це  4 основні функції центру. Вже є протерасована доріжка для входу. Вихід буде здійснюватися теж тут: ми так плануємо для того, щоб можна було надати повний цикл послуг і відвідувач міг скористатися ними. Якщо ми будемо бачити, що людям складно або вони не хочуть повертатися до вхідної зони, у нас буде ще один - резервний. Але поки що навігацію ми розпрацьовуємо, щоб вихід також здійснювався через центр. Також буде сувенірна крамничка виробів музею. У нас є багато народних майстрів. Все, що вони виробляють, можна буде тут купити, і плюс додаткову мерчеву продукцію. Крамничка буде відкрита: ми дуже надіємось на адекватність наших людей і тому спеціально не ховатимемо сувеніри під скло і  в тумбочки - це така задумка. 

Громадський простір

Для чого він запланований? Для комфортного проведення часу. Наприклад, коли батьки приводять дітей в дитячий простір, вони або йдуть додому, або чекають їх десь поблизу. Тому тут будуть створені досить затишні умови, щоб взяти каву, перекусити, посидіти, почитати книгу. У доступі буде книгозбірня, вай-фай, зручні меблі. Все відповідатиме основній концепції - максимум розповісти про музей, але у ненав’язливий спосіб. Екопосуд, екомеблі, архітектура і побут - все говоритиме, що відвідувач потрапив в екологічне середовище. 

- Зараз багато людей працюють віддалено, з дому. Буде можливість прийти, взяти чашечку кави, сісти десь з ноутбуком і усамітнитися?

Ми не створюємо простору окремо для цього, але у нас все буде: розетки в підлозі, на стінах, вай-фай, столики. Звичайно, в пік сезону, коли в нас дуже багато організованих груп чи відвідувачів, важче усамітнитися, але в інший час можна буде спокійно прийти і посидіти. А от внизу будуть конференц-зали. Дивитимемося по ситуації: якщо буде багато запитів на постійні конференції - це одне, якщо менше - ті зали можна буде надавати для проведення міні-конференції або просто якоїсь переговорної процедури на 5-6 людей. Ми пропонуватимемо спект послуг : надамо кімнату для підготовки лектора, організуємо кейтеринг, у нас є чудовий паркінг і ми дуже недалеко від центру міста - тобто це повний цикл. 

Простір неформальної освіти для дітей

Тут буде зона дитячого простору. Це не дитяча кімната, не садок, а власне дитячий простір. Що це таке? Група 10-15 дітей (залежно від віку) будуть отримувати інформацію про музей: чому автентика це важливо, чому, приміром, палка, глина, камінь - це класно. За допомогою сучасних гаджетів, мультибордів, ми знайомитимемо дітей з тим, що таке взагалі українська культура. Тут відбуватиметься ввідний курс 2-3 години, після чого діти бігтимуть в музей все досліджувати. 

Вивчаючи попит навколишніх інституцій, батьків, дітей, ми зрозуміли, що тут немає нічого такого, де б батьки могли привести своїх дітей на весь день. Простір діятиме на постійній основі. Тобто батьки зможуть сюди приводити дітей кожного дня з понеділка по п’ятницю з 10:00, наприклад, до 12:00. І знатимуть, що з дітьми сьогодні, наприклад, будуть вивчати культуру української їжі, завтра ліпитимуть з глини, а післязавтра вони будуть отримувати корисну інформацію про світ. 

- Це буде платно?

Так. Питання вартості - важко сказати, бо рахувати будемо, виходячи з рентабельності. Тому називати цифри поки зарано. Але однозначно це відбуватиметься на платній основі, тому що музей повинен заробляти. У нас є ресурс: ми володіємо спеціальними знаннями  і розуміння, що з цим робити, але нам бракує інфраструктури. Центр, у першу чергу, - це нові інфраструктурні можливості для музею, для всього спектру послуг, які надає музей.

Виставковий променад

Тут є невеликий виставковий променад. Це  - такий собі пологий спуск, де можна буде розміщувати певну експозицію. Тут буде експозиційне світло, розетки, щоб можна максимально вдало демонструвати предмети. Частково ми закриємо потребу виставкової площі. Частково, бо тут таки не буде повноцінного виставкового залу. Це буде модифікований простір з можливістю розповідати про музей. Велика частина роботи буде скерована на інформування відвідувачів у різний спосіб: від 3д голограм до прокручування інформації на телевізорі чи інформаційних боксах. 

Ресторану тут не буде

Буде формат невеликої кав’ярні, але з можливістю сніданку і додаткових харчових пропозицій, які не базуються “на рибі, котлетах і борщі”. Звичайно, для організованих груп (40, 50, 100 осіб) на кухні можна буде попередньо замовити кейтеринг: ми підготували і віддали дітям запаковані коробки. У центрі передбачено багато точок, крім як всередині будівлі, де можна було б розташуватися з їжею: наприклад, тут буде така гарна велика тераса. Завдання нагодувати відвідувачів у нас є, але воно полягає не в тому, щоб вони прийшли до нас тільки поїсти - як в ресторан, а в тому, щоб вони поїли і побігли довідуватись цікаве про музей.

Зона амфітеатру

Це простір назовні. Тут будуть зроблені дерев’яні сходинки з поруччям і діятиме  імпровізована міні-сцена. Тут можна буде проводити різні події: кінопокази, театральні постановки, навіть концерти. В затишку, під деревами, сховавшись від сонця - такі заходи буде комфортно тут відвідувати. 

Паркінг

Він буде платний. Ми якраз в дуже активних переговорах з можливими постачальниками софту, обладнання. Як це має бути? Можливо, буде так, що перша година безкоштовна, а 2-га і 3-тя - платні. А може, буде якийсь мінімальний тариф. Ми ще в процесі пошуку оптимального формату. Хочеться, щоб це було і зручно відвідувачам, і вигідно музею - все-таки в це вкладені великі гроші. Щодня наші працівники обслуговують цю територію: замітають, здувають - це могло б оплачуватися якраз за рахунок паркування авто.

Музей не інклюзивний, але в центрі буде максимально враховано потреби інклюзії

Ми цього року максимально намагалися врахувати всі нові тренди і всі нові технології, побажання людей з інвалідністю, щоб їм було максимально комфортно. Треба сказати, що музей наразі не інклюзивний. Та й інклюзивним, в принципі, він не стане, тому що ми розуміємо, що доступ до об’єктів, хатинок, зробити інклюзивним практично неможливо. Зона санвузлів: чоловічі, жіночі, кімната матері і дитини, санвузол для людей з інвалідністю - запроектовані відповідно до інклюзивних вимог.  

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/6

- А на території?

От нова доріжка, де буде максимально враховано потреби інклюзії. З іншого боку, цей центр для людей з інвалідністю точно творитиме можливість ознайомитися з музеєм. Зараз є доступні технології VR: якщо людина не хоче або не має змоги йти на територію - вона отримає окуляри, і можна буде всю експозицію передивитися, не виходячи з Центру. Тут буде тактильна навігація. Навколо цієї стіни буде власне розміщена рецепція, де заплановано 2 каси і інформаційну стійку. 

Благоустрою в попередньому проекті фактично не було - це один з моментів, чому проект подорожчав

Сходів при вході не буде. Плануємо, що тут буде просто пологий спуск, і варто сказати, що тут буде досить великий градус кута - взимку це може ставати незручністю. Тому ми заклали в проект “незамерзайку”, тобто підігрів доріжки до рівня нуля градусів, щоб не було намерзання льоду і це не перетворювалось на ковзанку. Мушу сказати, що благоустрою в попередньому проекті фактично не було - це один з моментів, чому проект подорожчав. Точніше, якісь кроки планувалися, але дуже мінімальні: сходи, металевий пандус і все. А тепер тут з’явиться повноцінний громадський простір - завдяки створенню благоустрою. 

Всі дерева, які можна зберегти, ми точно збережемо

Якщо пройтись по території - будівельники не зачепили жодного дерева. Деякі дерева підуть під зріз не через наші забаганки, а тому, що вони аварійні: під час останнього буревію тут 4 дерева завалилося. Якщо підняти голову догори - ми зараз нарахуємо більше 10-ти, які висохли в силу різних обставин. Це канадський дуб, він є досить ламким: навіть молоде дерево, якому 30-40 років, дуже легко ламається. Всі дерева, які можна зберегти, ми точно збережемо. Може, будемо насаджувати щось нове, але ми ризикувати безпекою наших майбутніх відвідувачів за рахунок одного чи двох дерев ми не можемо. 

Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/7

Територія, яка була, така і залишилась: ми тут нічого не збільшували, не захоплювали, як там десь писали. 

Коли відкриється центр - це пришвидшить процедуру купівлі квитків

Ми спільно з Мастеркард запустили нову систему входу: є турнікет, нові квитки.  Думаю, найближчим часом ми запустимо ще інтернет-продаж квитків.. Зараз час проходу мінімальний - 3 секунди: коли купуєш квиток на самому турнікеті, прикладаючи PayPass. Є проблема одномоментного проходу великої кількості людей на великі свята, наприклад, на Великдень: 3000 людей за відносно невеликий проміжок часу. Вручну дуже складно: ти отримуєш готівку, відраховуєш решту, мусиш видати квиток, далі його порвати чи пропечатати, й аж тоді людина проходить. Коли відкриється центр - це пришвидшить процедуру. Тут буде стояти 2 турнікети на вхід-вихід, але кількість способів купівлі квитків збільшиться: будуть інформаційні бокси, каса, на вулиці стоятимуть термінали.

Договір на будівництво підписаний?

Підписаний

Хто будує?

Бізнес-Вектор

Хто оплачує?

Міська рада

Якісь приватні інвестиції?

Поки що ні. Наразі єдині можливі й реальні приватні інвестиції - це інвестиції оператора кав’ярні. У них буде оренда 40-45 кв.м приміщення - місце під кейтеринг. Все інше - музейними силами. Треба сказати, вже на сьогодні ми закупили більшість обладнання.

1/2
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ